Turistická cesta za 1,4 mil. Kč

Dálnice do Tichého údolí

Pan starosta Petr Hejl si usmyslel, že opraví turistickou cestu k oné „zapomenuté vrbě“ na soutoku Horoměřického a Únětického potoka. Jak se v jeho zprávě praví: „Ve spodní části stezky se po dešti tvoří hluboké louže, protože voda nemá kam odtékat, a cesta je pak značně bahnitá. Úpravou stezky se nám kromě jiného podaří ji lépe zpřístupnit nejen suchdolským spoluobčanům, ale i ostatním Pražanům, kteří s oblibou vyrážejí na výlety pěšky a na kole do příjemného prostředí příměstské zeleně v Tichém údolí a na Kozích hřbetech.“ Proto tedy požádáme o dotaci a z obecní suchdolské pokladny přispějeme na opravu louží na polní turistické cestě ve výši 360 tisíc Kč! Přitom odhad stavebních inženýrů na celou opravu této cesty v délce 590 metrů je cca 110 000,-.

Pan starosta Petr Hejl s kamarády s SOS se rozhodl tuto cestu pod Kozími hřbety opravit za 1 456 000,- Kč, slovy jeden milion čtyři sta padesát šest tisíc korun, čili desetkrát dráž než je reálné To vše v době, kdy suchdolské chodníky se rozpadají a ulice jsou plné louží.

Kde jsou priority pana starosty Petra Hejla? Fotografování před vrbami, které on „objevil“ a které my známe od dětství, když jsme chodili na „Únětičák“ se koupat a bruslit, vytváření si krásného starostovského sluníčkového mediálního obrazu před občany, opravování turistických stezek za přemrštěnou cenu, anebo kácení veřejné zeleně u Akcízu, či neschopnost opravit komunikace a infrastrukturu pro suchdolské občany? Má v tom zkrátka pan starosta Petr Hejl chaos.


K tomu dodejme informaci o dalším „zeleném úspěchu“ pana starosty Hejla – obnově „aleje u cesty na Horoměřice“. „Alej“ je vysázená a je slepá… vede nikam …neboť končí v náletových křovinách a kopřivách na hranici Horoměřic, takže postrádá jako cesta smysl, není kam jít dál… Navíc dle odborníků na koncepci krajinné zeleně (Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví z Průhonic) se takto aleje vůbec nesázejí (je to špatně vysázené a jsou nevhodně zvoleny druhy stromů), a proto tato zoufalá alej nemá vůbec význam z hlediska funkce krajiny.
DSC_9348DSC_9373DSC_9379 DSC_9385Jak se o „alej“ pan starosta Petr Hejl stará, je vidět z toho, že část stromů již uschla. Hlavně, že u toho bylo zase hodně slávy a pan starosta se vyfotografoval v dobrém světle. Kdyby aspoň pan starosta Petr Hejl vzal kýbl s vodou a chudáky stromy, které za to nemohou, zalil. Aby se ta „sláva“ nemusela platit opět z obecní pokladny. Možná by ho bylo tak vidět i při práci, nejenom při vytváření pohádkově úžasných proklamací o své osobě.

Ing. arch. Ivan Vavřík
foto: Viola Vavříková

Komentářů ( 3 )

  1. / OdpovědětMartin Vondráček
    Článek o "dálnici do Tichého údolí" a dnešní slunečná neděle mě přiměly podniknout výlet přes Kozí hřbety k Unětickému rybníku a pak zpátky po nové Kyzlíkově stezce. Dnešní podoba cesty je se stavem, jak ho pamatuji z dřívějška, nesrovnatelná. To je ale zřejmé už z fotek u článku. Co ale popsáno není, jsou dvě nové prolézačky pro děti (které nebylo dnes možno k obrovskému zklamání dětí otestovat kvůli nápisu "do 20. 9. nepoužívat - čerstvě zabetonováno"), lavičky, ale hlavně interaktivní naučné tabule o stromech a o dřevě. O těch moje starší dcera prohlásila, že je to první naučná stezka, která není nudná. A to už je nějaká pochvala! Ohledně (ne)účelnosti vynaložených nákladů považuji za podstatnou hlavně životnost provedené rekonstrukce. Pokud první přívalový déšť spláchne celou stezku do údolí, bude na místě o účelnosti pochybovat. Pokud ale jsou konstrukční vrstvy cesty včetně odvodnění udělané kvalitně, a cesta bude v současné podobě sloužit mnoho let, tak bylo investováno účelně. Ostatně do nejbližších obecních voleb zbývá ještě pár let. V té době už bude jasné, jak se rekonstruovaná lesní cesta cyklistům, jezdcům na koních i pěším osvědčila a Suchdoláci to starostovi Petru Hejlovi nepochybně "spočítají".
  2. / OdpovědětOndřej Imlauf
    Článek mě, stejně jako pána v předchozím komentáři(s kterým souhlasím), také inspiroval k výletu, ale ten jsem si prodloužil ještě o projetí znovuobnovené cesty přes pole do Horoměřic. Jak jsem viděl MČ Suchdol se o vysazené stromy stará dobře a i přes extrémě suché léto jsem napočítal 1 (slovy jeden) uschlý stromek... S výsadbou alejí mám své zkušenosti takže vím, že bez zálivky by se stromy toto léto určitě neobešly. Co se týče vysazených druhů, tak by mě zajímaly přesné důvody co se Výzkumnému ústavu nelíbí, ale podobné aleje jsou k vidění i jinde. Cesta končí v křoví, to je pravda, nicméně kolem se dá celkem lehce projet po vyšlapané pěšině a jak jsem se dočetl v novém čísle Suchdolských listů tak navazující "cesta" patří pod Horoměřice a je jednáno o jejím prodloužení. Takže jen tak dál..
  3. / OdpovědětMarek Bor
    Je zajímavé, jak tzv. Evropské dotace dokážou zatemnit zdravý selský rozum řadě lidí. Vidina rádoby peněz zadarmo (snad netřeba zdůrazňovat, že ty peníze musel stejně někdo vydělat a odevzdat na daních) je natolik silná, že řada samosprávních celků sáhne do své kapsy, aby tento projekt získaly. Zkusme se na to podívat ale jinak. Máme dům, do kterého nám teče (do Suchdolského rozpočtu už teče několik let a záplaty řešíme prodejem obecního majetku) a najednou přijede hezký prodejce z Bruselu a nabídne nám exkluzivní trávník na zahradu v hodnotě 1,5 mil Kč, za pouhých 300 tis Kč. Rozumný hospodář by za oněch 300 tisíc Kč raději opravil střechu, nebo alespoň její část. Bohužel to není případ Suchdola :-( ...Leda, že by za tím vším byl plán radnice odstěhovat nás všechny do Tichého údolí, pak by to celé dávalo smysl.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna