V pondělí startuje 5. ročník LIFE SCIENCES FILM FESTIVALU

Rektor České zemědělské univerzity prof. ing. Jiří Balík, CSc., dr.h.c., v Kruhové hale České zemědělské univerzity v Praze slavnostně zahájí 5. ročník mezinárodního Life Sciences Film Festivalu. Hostem zahájení bude režisér Jan Svatoš, držitel Studentské ceny LSFF 2014 za film DivoČINY. Zahájení proběhne 12. 10. v 16.00 v Kruhové hale ČZU. Zahájení i celý festival je zdarma přístupný veřejnosti.

Jan Svatoš má na letošním ročníku v soutěžní sekci dva filmy. Film „Lekce divokosti“ o exmoorských divokých koních, kteří našli svůj domov ve vojenském prostoru Milovice, uvede v premiéře. „Causa Carnivora“ pojednává o nezastupitelné úloze šelem, jako jsou vlci, medvědi či rysové.

Festival hostí také další významné premiéry. V evropské premiéře promítne film Michaela Schwarze „Na obranu jídla“ natočeného podle stejnojmenného bestselleru Michaela Pollana (úterý 13. října v 18.00, další projekce sobota v Národní technické knihovně, čas bude upřesněn). Ve světové premiéře potom film Polyfaces australské režisérky Lisy Heenan. Shodou okolností se v obou filmech setkáváme jak s osobou Michaela Pollana, jednoho z nevýznamnějších popularizátorů vědy v USA, tak s postavou a myšlenkami Joela Salatina, majitele farmy Polyfaces, který je považován za guru alternativních přístupů k hospodaření.

Hosty festivalu budou také další režiséři či producenti:
Oliver Dickinson – Where The Hills Are Greener (Kde jsou kopce zelenější)
Philipp Enders – Mammon: Per Anhalter durchs Geldsystem (Peníze: Návod pro zmateného uživatele)
Wouter Massink – Rwanda: Source Of Prosperity (Rwanda: Zdroj prosperity)
Panos Raptis – The Secret Life Of Materials (Tajný život materiálů)
Rob van Hattum – The Greedy Brain (Nenasytný mozek)
Jürgen Kleinig + Tina Leeb – 10 miliard: Co máme na talíři
Rita Schlamberger – Making Ancient Forest (Jak se dělá prales?)

Slavnostní vyhlášení cen proběhne ve středu 14. října v 17.55 v Clubu C v areálu ČZU.

Během festivalu se na ČZU koná také řada dalších akcí. Přednášet o výzkumu geneticky modifikovaných plodin ve Vlámském Institutu Biotechnologie (VIB) přijede vědec Wim Grunewald (13.10. v 16.30). Dr. Paul Erik Aspholm z norského institutu pro zemědělský a environmentální výzkum Bioforsk pronese přednášku na téma zdroje znečištění v polárních oblastech Evropy a nových metodách stopování jeho původu (15.10 v 16.30). Jan Svatoš bude hovořit o cestovatelích Ose a Martinovi Johnsonovi a představí fotografie z Keni (13. 10. ve 13.30)

V pátek 16. 10. se program festivalu přesune do Národní technické knihovny. Od 15. do 18. hodiny bude Marek Janáč z časopisu Vesmír moderovat diskuse po přednáškách doc. Martina France o vztahu lékařství a výživy od Galénovských teorií po Hollywoodskou dietu, RNDr. Lenky Žákové o vztahu inzulinu, cukrovky a stravy, RNDr. Jarmily Zídkové o alergiích a alergenech a prof. Libora Vítka o zdravotních hrozbách moderní doby a jak jim čelit.

V sobotu 17. – 18. 10. bude v okolí NTK probíhat program „Jídlo, to je věda“, v jehož rámci se uskuteční Street Food Festival s programem Life Sciences Film Festivalu. O programu budeme informovat v samostatné TZ příští týden.

Podrobnosti o rozpisech projekcí a datech přednášek naleznete na stránkách www.lsff.cz v sekci http://lsff.cz/program-festivalu/

 

Mgr. Josef Beránek
Česká zemědělská univerzita v Praze

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna