Na ČZU se diskutovaly plánované výzvy v evropském programu Horizont 2020

Zástupci Generálního ředitelství pro výzkum a rozvoj Evropské komise Davide Amato a Tomas Turecki představili výzvy v oblasti biotechnologie, zemědělství, potraviny a životní prostředí plánované na období 2016 a 2017.

Na konferenci, která proběhla 8. října v Clubu C, dále vystoupili zástupci Technologického centra, kteří zhodnotili dosavadní průběh programu Horizont 2020 z hlediska účasti českých týmů a charakterizovali novinky v programu Marie Curie-Sklodowska Action a také aktuální požadavky programu Horizont 2020 na finanční řízení.

NID1

Velkému zájmu se také těšila odpolední diskuse na téma strategie úspěšného zapojení do programu Horizont 2020, v níž vystoupili úspěšní řešitelé z ČZU, z Mendelovy univerzity v Brně a také zástupce bruselské poradenské agentury, který shrnul často opakované chyby v přípravě žádostí. Upozornil také na program belgické vlády, která podporuje zapojení tamních vědců tím, že v případě zapojení belgických univerzit do řešitelských konsorcií, hradí náklady na přípravu žádosti.

NID2 NID3

Konkrétní možnosti podpory řešitelů pak v závěru konference prezentovali NCP, národní kontaktní osoby, pro oblasti zemědělství a životní prostředí Ing. Naďa Koníčková a Ing. Petra Perutková a také zástupce CZELO Ing. Pavlína Pancová Šimková.

Konference se účastnila více než stovka vědeckých pracovníků z univerzit a výzkumných organizací a také zástupci firemních vývojových oddělení z celé České republiky.  Konferenci pořádala Kancelář pro podporu podávání mezinárodních projektů zaměřených na Life Sciences v rámci Evropského výzkumného prostoru v rámci stejnojmenného projektu LE-EUPRO II, jehož hlavním řešitelem je doc. Ing. Tomáš Šubrt, Ph.D.

Prezentace z konference jsou dostupné na research.czu.cz.

 

Mgr. Josef Beránek
vedoucí Oddělení komunikace

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna