Komunitní škola v Roztokách: seznamte se

V první záříjový den tohoto školního roku se sešli žáčci s aktovkami nejen v roztocké státní škole, ale prvně také v prostorách Komunitní školy, sídlící v centru Roztok.

Tato škola vznikla z iniciativy rodičů, kterým vyhovovala představa menšího kolektivu dětí s možností individuálního přístupu, prožitkového vyučování a učení se v souvislostech. Veliký důraz je kladen na podporu radosti z poznávání, tvořivosti a měkkých dovedností, jako je například schopnost samostatně řešit problémy.

Vedení se ujala Mgr. Kateřina Teplá, pedagožka a také maminka jedné z žaček. Přípravná fáze projektu trvala rok a půl, během ní se zakládající rodiče pravidelně scházeli, vzdělávali a navštívili několik již fungujících komunitních škol, aby mohl být projekt v září 2015 úspěšně spuštěn. Zvláštní péče byla také věnována výběru pedagoga. Výběrovým řízením prošla řada uchazečů a jsme velmi rádi, že můžeme spolupracovat s paní učitelkou Reginou Rozkošovou.

Vedle dnů ve škole je jeden den v týdnu také věnován projektům v terénu – děti už mimo jiné byly v botanické zahradě, strávily dopoledne společným bubnováním pod vedením profesionálního perkusisty, dozvěděly se o archeologických vykopávkách v okolí Roztok, vyráběly mozaiky, zkoumaly stromy v Zemědělském muzeu, byly v divadle Minor, učily se o dějinách Budče a vyrobily si dobový náhrdelník.

Na leden chystáme například  návštěvu v ateliéru výtvarníka Petra Nikla a výstavy „Od věků sloužím člověku“ o obalech a recyklaci v Zemědělském muzeu.

Na projektových čtvrtcích se podílejí i někteří rodiče, kteří přinášejí náměty a zároveň mají možnost se projektů zúčastnit.

V tuto chvíli máme ve třídě 6 žáků, maximální kapacita do budoucna je 12 dětí.  Rodiče,kteří by uvažovali o přihlášení svých dětí do Komunitní školy anebo by se jen chtěli nezávazně dozvědět více, rádi seznámíme s tím, jak to u nás chodí.

Ozývat se lze průběžně, současně také všechny srdečně zveme na Den otevřených dveří, který proběhne v úterý a středu 19.1. a 20.1. od 9 do 14 hodin. Více informací naleznete také na našem webu www.komunitniskolaroztoky.cz anebo na Facebooku (zadáte název školy).

Lze také kontaktovat Mgr. Kateřinu Teplou na tel. čísle 773 678 208. Těšíme se na setkání.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna