Ilustrační foto

Letiště Václava Havla loni odbavilo meziročně o 7,9 procenta více lidí

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 12,03 milionu cestujících, což je o 7,9 procenta více než v roce 2014. V meziročním srovnání je to největší nárůst minimálně za deset let, sdělili zástupci firmy. Podle nich k nárůstu přispěl mimo jiné nový program slevových pobídek pro stávající partnery, kteří otevírali nové destinace a nasazovali větší letadla. Letiště rovněž přilákalo do Prahy nové dopravce.

Podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře výsledkem intenzivních jednání s leteckými dopravci a nového programu slevových pobídek bylo v loňském roce zavedení 27 nových leteckých spojení a příchod osmi nových aerolinek na český trh.

Řehoř současně očekává, že by cestujících mělo letišti přibývat i letos. „Pokud výsledky v rámci roku neovlivní žádné nepříznivé faktory, mohli bychom se v letošním roce v objemu odbavených pasažérů dostat na historický rekord,“ uvedl.

V meziročním vyjádření pak Letiště Praha pro letošní rok očekává zhruba pětiprocentní růst. Podle analytika a investičního bankéře Petra Kováče by ale výhled mohl být i o něco optimističtější. „Více makroekonomických ukazatelů podporuje optimistický výhled. Není to jen nízká cena leteckého paliva, ale i globální politický vývoj, kdy turisté i byznys klientela směřuje do bezpečnějších krajin, mezi které se Česko počítá,“ řekl Kováč.

Ceny letenek

To potvrzuje i Josef Terejbal, ředitel portálu Letuška.cz zaměřeného na prodej letenek. Podle něj bude letos cena letenek až druhým ukazatelem, podle kterého si budou lidé dovolenkovou destinaci vybírat, tím prvním bude právě bezpečnost. Pětiprocentní nárůst cestujících na letošní rok je podle něj realisticky zvolenou vyhlídkou.

Loni opět přibylo i cestujících, kteří v Praze nepřestupují, ale naopak zde svůj let začínají nebo končí. Proti předchozímu roku se jejich počet zvýšil o 7,1 procenta, a překročil tak rekord z roku 2014, kdy jich meziročně přibylo o téměř šest procent.

Do Prahy v roce 2015 létalo 64 leteckých společností na pravidelných linkách do 141 destinací. Většina lidí využívala lety z pražského letiště na cesty po Evropě. Na celkovém provozu se tyto lety podílely 90,6 procenta, 3,4 procenta tvořily lety na Blízký východ a 3,2 procenta lety do afrických destnací.

Stejně jako v roce 2014 nejvíce lidí i loni směřovalo z Prahy do Británie a Německa, počet těchto cestujících se navíc meziročně zvýšil. Přibylo i cestujících do Itálie, která z loňské třetí pozice nejoblíbenější destinace odsunula Rusko, o které lidé projevovali opět menší zájem než o rok dříve. Rusko tak skončilo čtvrté následované Francií.

Zdroj: prazsky.denik.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna