Autobus na konečné linky 107, před ZŠ M. Alše v místě, kde dnes stojí nová budova. Foto: archiv DPP, Metro.cz

Dopravní podnik vydal unikátní encyklopedii o pražských autobusech

BusMS-11

Autobus MŠ – 11, foto: archiv DPP, Metro.cz

Unikátní encyklopedie pražské MHD má další pokračování. Zatím poslední svazek jedinečného díla pojednává o devadesátileté historii i současnosti autobusů.

„Vyšlo již sedm svazků. Po mírné úpravě, která nastala na začátku letošního roku, vyjdou ještě čtyři svazky, celkově bude tedy svazků jedenáct,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Ve svazku věnovaném historii a současnosti autobusů najdou čtenáři kompletní historii pražských autobusů od roku 1907.

„Podrobně mapuje pokusy o jejich zavedení po první světové válce, ale i žhavou současnost, navíc součástí je kompletní linkové vedení autobusové dopravy v ­Praze,“ připomíná Řehková.

U každé linky jsou zpracované všechny změny trasy. Encyklopedie obsahuje nejen linky městské, ale i příměstské, noční, školní a účelové. „Historické, prvorepublikové linky jsou rozepsány i podrobně,“ dodala mluvčí.

Už v létě se milovníci dopravní historie mohou těšit na pokračování, vyjde druhý díl věnovaný vozovému parku. Zbylé tři svazky uzavřou dílo v roce 2017.

Nejobtížnější je podle Řehkové pro kolektiv autorů dobře a vyčerpávajícím způsobem popsat moderní historii, kdy údaje ještě nejsou zpracované a musí se dohledat u současných zaměstnanců. Někdy se objeví nové materiály krátce po vydání svazku.

Informace čerpají autoři z mnoha zdrojů, ať už z dopravního podniku, především archivu, ale i dalších organizací nebo od lidí, kteří mají s problematikou osobní zkušenosti.

Autor: Robert Oppelt, Metro.cz
Zdroj: idnes.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna