Ilustrační foto

Praha 6 prosadila vyhlášení soutěže na řešení Vítězného náměstí

Pražský magistrát vyšel vstříc požadavku Prahy 6 na vypsání urbanisticko-dopravní soutěže na řešení Vítězného náměstí. Tamní složitá situace se totiž ještě zkomplikovala v souvislosti s nedávným zprovozněním tunelu Blanka.

Magistrát hl. m. Prahy vyšel vstříc požadavku městské části Praha 6 na vypsání veřejné urbanisticko-dopravní soutěže na celkové řešení Vítězného náměstí. Během tohoto roku by se měla soutěž připravit včetně podrobného zadání a podkladů. Na podzim by pak mělo dojít k jejímu vyhlášení. Dnešní neutěšený stav náměstí se ještě zhoršil vlivem dopravy po otevření tunelového komplexu Blanka a je tudíž nutné řešit dopravní situaci stejně jako veřejný prostor náměstí.

Současný stav jednoho z nějvětších a nejmonumentálnějších náměstí v Praze je žalostný. Kdysi klasicky členěná plocha dnes při dopravním zatížení nefunguje ani z pohledu veřejného prostoru, ani z pohledu dopravní křižovatky. Otevření Tunelového Komplexu Blanka v roce 2015 dramaticky zhoršilo dopravní zatížení Vítězného náměstí a přilehlých hlavních komunikací. Hledáme řešení dílčích zlepšení, která bez celkového koncepčního řešení nejsou vskutku efektivní. Výhledově také dojde k dostavbě budov a dokončení obvodu Vítězného náměstí, na což by celkové řešení již mělo být připraveno,“ uvedl zástupce starosty Martin Polách, zodpovědný za dopravu a veřejný prostor.

Mezi nejvážnější problémy Vítězného náměstí patří tamní nefunkční dopravní křižovatka, kde dochází ke kžížení tras aut a chodců, tramvajová zastávka zasahující do náměstí, přítomnost autobusového nádraží, nevhodně situované výstupy z metra či z hlediska veřejného prostoru nedostatečně využité plochy. „Poptávané řešení by mělo zahrnovat vytvoření adekvátního parteru po obvodě náměstí, bezkolizní dopravní koexistenci aut a chodců, jakož i celkové uvolnění a zcelení plochy pro možnost vybudování soustavy předzahrádek, vkusného městského mobiláře a zeleně,“ doplnil starosta Ondřej Kolář.

V roce 2020 to bude přesně sto let, od doby, kdy architekt Engel vyhrál urbanistickou soutěž na regulaci Dejvic a Bubenče. Bylo by příjemné dát Vítěznému náměstí novou podobu sto let od jeho pomyslného vzniku,“ uzavřel Martin Polách.

 

Martin Churavý, cand.soc.
Úřad městské části Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna