Jde o apríl? Aneb Není unikátní lipová alej jako unikátní lipová alej

Jako národ žijící s odkazem Járy Cimrmana se snad v den zasvěcený aprílu můžeme podívat na jednu roztodivnost naší obce. Základní otázka totiž zní, zda je 20 víc než 40. Kdo to ví, odpoví?

Gagarinka

Gagarinova ulice. Repro ze serveru www.prazskestromy.cz

Každý, kdo prochází ulicí Gagarinovou a užívá si v čase od jara do podzimu stínu vzrostlého stromořadí, nemylte se, nejde o alej, ale o řadu stromů, přečte si sympatickou ceduli, že se ocitl na unikátním místě. „Nikde na celém území hlavního města nenajdeme tolik památných stromů na jednom místě,“ dočte se nejen občan Suchdola.

Není proč nevzdat upřímnou úctu pánům V. Smetanovi a V. Tůmovi, kteří vysadili symbol českého národa. Nebylo-li by jejich fotek z archivu M. Kramosilové i snímku aleje z roku 1950 a ze „40. let 20. století“ na cedulce, mohli bychom se opravdu domnívat, že se ocitáme po boku Járy Cimrmana. Kdy byla asi tak alej zasazena? Snad ne nedlouho po době jeho všestranného činorodého působení?

Údaj připomíná význam pozemkové reformy z let 1922-1925 pro výstavbu domků na místě zvaném Budovec, to podle na Staroměstském náměstí popraveného Václava Budovce z Budova, jehož rod kdysi Sukdol-Suchdol vlastnil. Začalo se stavět při dnešní Kamýcké ulici a „pro časté hádky mezi novými sousedy se tu začalo říkat Na rafandě,“ píše se. Jistě jsme potomky i následovníky těchto dobrých lidí…

„Počet jedinců 19“, praví se na informaci z roku 2011. Ať počítám zprava nebo zleva, pokaždé mi vyjde stromů 20. Nevadí. Navíc jako ctitel Suchdolských listů, č. 3 z roku 2011 vím, že právě v tom roce byla vysazena ještě jedna lípa, zřejmě aby se ona původní dvacítka opět zaokrouhlila (Obnova lipové aleje v ulici Gagarinova, městská část Praha – Suchdol). Navíc se tak stalo v rámci projektu „Obnova lipové aleje v ulici Gagarinova, městská část Praha – Suchdol“, který byl realizován právě firmou ISES, s.r.o s finančním přispěním Hlavního města Prahy z grantového řízení na podporu projektů ke zlepšení stavu životního prostředí hl. m. Prahy.

Nová lípa 2011

Tedy že by magistrát neblokoval úplně všechny investice do naší obce, jak se čas od času dozvídáme od suchdolských radních, blokujících kde co by hl. město Praha chtělo vystavět? Jára Cimrman by nám to jistě vysvětlil: „Autor tak vlastně zastává názor, který zároveň vyvrací. To samozřejmě ještě tenkrát vzbudilo rozpaky, nemyslete si.“

Připomeňme si údaj ze stránky MČ Praha – Suchdol: ZDE. „V ulici Gagarinova v Praze-Suchdole se nachází nejpočetnější pražské památné stromořadí, které tvoří 19 lip a dále je v katastrálním území Suchdol nejvíce památných stromů z celé Prahy.“

Není proč pochybovat, byť že už ten počet zavádí. Nicméně na stránce www.prazskestromy.cz se opravdu můžeme přesvědčit, že toto stromořadí je na velmi čestném 7. místě.

Držme se však stále údajů na cedulce. Je tam rovněž uvedeno stáří stromů: 90 let. Prostým odečtem 2011-90 dojdeme k číslu 1921. Byla opravdu alej vysazena ještě před onou pozemkovou reformou?

Budovec - Gagarinova ul-Vl.Blažek

Snímek z roku 1941 v nynější Gagarinově ulici. S laskavým svolením serveru historiesuchdola.cz

Jak se ovšem přesvědčíme na stránce historiesuchdola.cz, podle fotografie poskytnuté V. Blažkem byly lípy vysazeny v roce 1941. Vzhledem k tomu, že jde o národní symbol, zopakujme si to, šlo v době protektorátu Böhmen und Mähren bez ironie o vlasteneckou akci. Nejen proto je proč si aleje vážit. Jistě dále i proto, že poskytuje nejen už zmíněný stín, ale výparem z listů zvyšuje vlhkost v okolí.

Na stránce www.prazskestromy.cz upozorňující na 7. místo naší aleje je zároveň mapa. Každý, kdo se na ni podívá, tak zjistí, že něco přes stovku metrů směrem jižním až jihojihozápadním se nachází ulice zvané nyní U Kruhovky, kde stojí rovněž unikátní lipová alej. Směřuje od bazénu, nyní katedry tělesné výchovy ČZU až k řeznictví.

Ať jsem počítal rovněž zprava zleva, pokaždé mi vyšlo 40 vzrostlých lip. Když jsem se pídil u starousedlíků o historii aleje, podle aritmetických počtů dvakrát tak dlouhé než v Gagarince, dozvěděl jsem se, že ji nejspíš v roce 1978 vysadili pedagogové i technici tehdejší Vysoké školy zemědělské. Jen tak šeptem mi dodali, že to byli příslušníci Lidových milicí.

Tehdy sloužila ulice povýtce spíš jako chodník, takže byly lípy vysazeny docela blízko k obrubníkům, což dnes znemožňuje umístit mezi linii stromů a silnici tolik potřebný chodník na silnici, která slouží občas rovněž jako radiála směrem do Dejvic.

U Kruhovky

Lipová alej v ulici U Kruhovky od bazénu ČZU

Takže se dostávám znovu k základní otázce: je 20 víc, než 40? Doufám, že pro politiky strany Zelených, někteří se zapojili do vzniku i vládnutí Sdružení občanů Suchdola, nebyl nepříjemný fakt, že je vznik aleje spojen s organizací, kterou lustrační zákon výslovně jmenující příslušníky LM, kteří měli být „zákonně“ po pět let vyřazeni z možnosti podílet se na státní správě. To se psal rok 1991, a zákon platí už po pětadvacet let… Nepředpokládám, že to je důvod, proč je ona alej, dvakrát tak delší než v Gagarinově ulici, možná, snad vedena na radničním webu pod eufemistickým výrazem „a dále je v katastrálním území Suchdol nejvíce památných stromů z celé Prahy“.

Není smyslem tohoto aprílového příspěvku vést politické diskuse o vyrovnávání se s minulostí, to opravdu ne. Nicméně jako ctitel „největšího Čecha“ mi jde o elementární diskusi na téma, zda je 20 více než 40. Tedy v součtu či odečtu čísel. Jakkoliv jsem si vědom jeho sentence: „Každé zbytečné slovo je zbytečné.“ Tak mi to třeba i promiňte. Ale zajděte se podívat.

Ještě hlas znalce

Gagarinova lípy

Gagarinova ulice., dnešní pohled lip bez listí

Abych odlehčil aprílové téma, obrátil jsem se na pana Aleše Rudla, autora opravdu unikátní publikace Pozoruhodné stromy Prahy, kterou s podtitulem Původce po památných a významných stromech Prahy vydalo loni v nakladatelství Libri. Člověka, který se obětavě stará o mapování významných stromů, jejich popularizaci i péči o ně.

Potvrdil mi, že v případě stromořadí lip v Gagarinově ulici je to nejdelší stromořadí památných stromů v Praze (památných stromů dle zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny). A upozornil na další dvě, která jsou evidována v databázi významných stromů Prahy. Byly vysazeny na počest zvláštních událostí www.prazskestromy.cz – Alej osobností v Evropské ulici (pod číslem 27) a Alej Evropy ve Stodůlkách (pod číslem 34).

Abychom se o aleji v ulici U Kruhovky a vůbec o významu památných stromů dověděli víc, můžeme čtenáře potěšit. Aleš Rudl, jinak lze snad prozradit, že je absolventem „suchdolské“ ČZU, souhlasil s naší žádostí o rozhovor. Navíc s přesvědčením, že když bude moci veřejnost poznat památné stromy i stromořadí, bude si jich jistě více vážit.

 

Foto: František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna