Snímek ze Šárky z desátých let 20. století. Repro wikipeadia.cz

V Šárce se bude uvádět Smetanovo Tajemství

S notným předstihem před nedělí 4. září 2016 informovali včera veřejnost pořadatelé akce Opera v Šárce o programu i jeho přípravě. Podle pořadatelek Renée Nachtigalové a Jany Divišové, které jsou zároveň režisérkami představení vznikajícího ve spolupráci Originálního hudebního divadla Praha, Městské části Praha 6 a Národního divadla (ND), se tisíce diváků jedinečného přírodního amfiteátru mohou těšit na Tajemství Bedřicha Smetany.

Opera Plus cena

Snímek z předání výroční ceny Opery Plus 2015 – kategorie opera. Zleva šéfredaktor Vít Dvořák, pořadatelky operních produkcí v Šárce Jana Divišová a Renée Nachtigallová a moderátor Václav Žmolík.

Operu o třech dějstvích složil skladatel v letech 1877 až 1878, libreto napsala Eliška Krásnohorská.

Dirigent Jiří Chaloupecký povede Františka Zahradníčka, Romana Janála, Kateřinu Jalovcovou, Jana Siberu, Aleše Brisceina, Luďka Veleho, Jana Markvarta, Jiřího Poláčka, Ivanu Šakovou, Michaela Kubečka, Terezu Rousovou, Jiřího Kohouta i sbor a balet ND Praha.

Místostarosta a radní pro kulturu Jan Lacina seznámil novináře se záměrem radnice. Opera v Šárce je jedinou kulturní aktivitou, jejíž realizaci zcela garantuje MČ, nicméně snahou je zapojit do jejího financování i další subjekty. Což se i podařilo.

Celkový rozpočet 1,2 miliony Kč radnice garantuje, nicméně získala spoluúčast Hl. m. Prahy i a.s. Kolektory Praha, která se podílela svým dílem už loni. Přispěje i Plzeňský prazdroj a tradičně už firma Přerost – Švorc, která zajišťuje dopravu pro imobilní diváky na místo konání. Po dohodě s MČ vstoupila mezi pořadatele společnost Ostrovy, která zajišťuje mj. pražský festival United Islands.

Pro veřejnost, která si už po dvanácté dá dostaveníčko, kde se lidé poprvé za tímto účelem sešli v roce 1913, je nejdůležitější informace, že vstup je stále zcela zdarma.

Největší návštěvnost zaznamenala Prodaná nevěsta v roce 2013, a sice 16 tisíc diváků, loni při horším počasí se přišlo podívat na 10 tisíc milovníků opery na Rusalku.

Prodanka 2

Diváci během opery Čert a Káče v roce 2014.

Renée Nachtigalová, která se v roce 2005 podílela na znovuzrození šárecké slavnosti, řekla, že se vždycky hledá titul, který by se „líbil divákům, hodil by se do Šárky a aby jej měli v repertoáru někteří sólisté a sbor Národního divadla. Tajemství jsme v Šárce ještě neuváděli a doufáme, že operu mají vystupující v povědomí, protože se před osmi lety hrála v Národním.“

Prodaná ovace

Účinkující po představení Prodané nevěsty v roce 2013. V bílém Jana Divišová, vlevo vedle ní Luděk Vele.

 

Jana Divišová připomněla, že prestižní internetový server opera+ loni ocenil mimořádnou Výroční cenou právě kolektiv připravující akci Opera v Šárce.

Po volné diskusi, kdy místostarosta Jan Lacina i přítomný sólista opery ND Luděk Velek plédovali za Lišku Bystroušku, přece jen maličko smutný příběh, či za Šárku s poukazem na titul Šárka v Šárce, Jana Divišová uvedla, že na rok 2017 se předběžně počítá s operou Dvě vdovy a snad v roce 2018 by měla přijít řada na Janáčkovu operu.

Šárka Čert a Káča 14

Šárka Čert a Káča – diváci a účinkující 2014.

Lacina ještě dodal, že by Praha 6 chtěla prezentovat záříjovou akci v jakési ozvěně během programu Vánoce v Praze 6, což se loni podařilo v budově Husova sboru, i letos v červnu během akce Běh pro Hvězdu, respektive během souvisejícího programu Hvězda pro hrdiny, pořádaného s organizací Post bellum.

 

 

 

 

 

Foto: Pavel Horník. Repro ze serveru http://operaplus.cz
Repro z Fotogalerie Městské části Praha 6

http://operaplus.cz/vyrocni-ceny-maji-kavecka-koplik-a-take-poradatelky-opernich-her-v-sarce/

http://www.sarecke-udoli.cz/news/historie-opery-v-sarce/

http://www.musictheatre.cz/sarka/rusalka/

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna