Ilustrační foto

Letní letový řád na Letišti Václava Havla překoná rekord z minulého roku

V neděli 27. března vstoupil na Letišti Václava Havla Praha v platnost nový letní letový řád. V nadcházející sezóně, která potrvá do 29. října 2016, své služby v rámci pravidelné přepravy nabídne 62 dopravců, jejichž letadla budou směřovat do 143 míst po celém světě. Na Letiště Václava Havla Praha bude létat 7 nových dopravců a celkem bude Praha spojena s 16 novými destinacemi. Cestující se budou pravidelně setkávat také s Airbusem A380.

Letadla ocasy„Aktivně jednáme s novými dopravci i s těmi stávajícími o dalších možnostech přímých spojení z Prahy či o navyšování kapacit. V minulém roce jsme jim představili novou podobu pobídkového programu, který motivuje také k využití větších typů letadel. Na letní sezónu tak můžeme cestujícím opět nabídnout rekordní počet destinací ve 47 zemích světa,“ komentoval nový letový řád předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř a dodal: „Nejen díky novým linkám, ale i navyšování frekvencí na již zavedených spojích, očekáváme podle aktuálních předpokladů v letošním roce meziroční nárůst počtu cestujících okolo 6 %.“

Znovu do Oděsy

České aerolinie obnovují po více než dvou a půl letech lety do ukrajinské Oděsy, mezi nové destinace dopravce patří britský Birmingham, makedonská metropole Skopje, ruská města Kazaň a Ufa a dále chorvatský Záhřeb, kam bude létat také nový dopravce Croatia Airlines. K novinkám se přidaly i typicky prázdninové sezónní destinace Ajaccio na Korsice, Alghero na Sardínii nebo další italské město Rimini, které byly zařazeny do pravidelného provozu českého dopravce SmartWings. Air Cairo spojí Prahu s další dovolenkovou destinací, egyptským Marsa Alam.

Po více než třech letech se bude vracet linka do nizozemského Eindhovenu, která se objeví v letovém řádu společnosti Transavia. Oproti loňské sezóně se díky dopravci Volotea rozšíří i nabídka spojení do Francie, nově budou přímé pravidelné lety této společnosti směřovat také do Marseille a Toulouse. Počet spojení do evropských destinací rozšíří také easyJet se svou novou linkou do švýcarské Basileje.

Od června do Šanghaje

Foto světlaRušno bude i v oblasti transkontinentálních letů. Čínský dopravce China Eastern Airlines plánuje zahájit od 22. června 2016 pravidelnou linku do Šanghaje. Záměr spojit Prahu s Čínou má i letecká společnost Sichuan Airlines, která chce v druhé polovině června začít operovat linku Chengdu-Praha.

Několikanásobně vzroste nabízená sedačková kapacita na linkách do Kanady. Přímé lety Praha-Toronto totiž 30. května zahájí dceřiná společnost kanadského vlajkového dopravce Air Canada rouge. Další frekvenci přidá i stávající dopravce Air Transat, který spojuje Prahu s Torontem a Montrealem. Podle odhadů by tak v letošním roce mohlo cestovat mezi Prahou a Kanadou přes 39 tisíc cestujících.

Noví dopravci

Na Letišti Václava Havla se kromě již zmíněných čínských aerolinek a Croatia Airlines objeví i několik dalších nových dopravců. Se začátkem sezóny zde začne operovat letecká společnost Luxair pravidelné lety do Lucemburku. Přímé spojení do polské Radomi přebírá regionální dopravce SprintAir. Cargo dopravce zase posílí společnosti Qatar Airways Cargo a UPS.

V nové sezóně se také dočkáme historicky první linky, která bude z Prahy pravidelně operována největším dopravním letadlem světa, Airbusem A380 s kapacitou 519 míst. Od 1. května 2016 bude nasazen na spoj společnosti Emirates mezi Prahou a Dubají. Navyšovat kapacitu bude i letecká společnost Korean Air, která od 1. července 2016 po dobu vysoké sezóny nasadí na linku do Soulu letadlo Boeing 747-8I s kapacitou 368 míst.

Nejvíce linek leteckých dopravců bude během této sezony směřovat do Itálie (16 destinací), Velké Británie (13 destinací) a Španělska (12). Následují Rusko, Francie a Řecko s deseti destinacemi spojenými s Prahou přímou pravidelnou linkou.

Mezi nejoblíbenější destinace s nejvyšším počtem spojení z Letiště Václava Havla Praha budou stejně jako v minulém roce patřit Moskva (Šeremetěvo), Paříž (letiště Charles de Gaulle), Frankfurt, Amsterdam a Varšava.

Celkový přehled novinek:

A38016 nových destinací v pravidelné přepravě:

  • Ajaccio (SmartWings)
  • Kazaň (České aerolinie)
  • Toulouse (Volotea)
  • Alghero (SmartWings)
  • Marsa Alam (Air Cairo)
  • Ufa (České aerolinie)
  • Basilej (easyJet)
  • Marseille (Volotea)
  • Záhřeb (České aerolinie)
  • Birmingham (České aerolinie)
  • Oděsa (České aerolinie, Croatia Airlines)
  • Doha (Qatar Airways Cargo)
  • Rimini (SmartWings)
  • Lucemburk (Luxair)
  • Eindhoven (Transavia)
  • Skopje (České aerolinie)

7 nových dopravců: Air Canada rouge, Croatia Airlines, Luxair, SprintAir, Transavia, Qatar Airways Cargo (cargo), UPS (cargo)

http://www.prg.aero/cs/informace-o-letech/aerolinky-a-destinace/

 

Václav Řehoř, Parlamentní listy
Foto: Český aeroholding

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna