Letiště Václava Havla Praha v 1. čtvrtletí

Výkony za první čtvrtletí roku 2016 na Letišti Václava Havla Praha potvrzují pokračující nárůst zájmu o Prahu jako cílovou destinaci. Za první čtvrtletí roku 2016 odbavilo Letiště Václava Havla Praha celkem 2 288 913 cestujících, zatímco za stejné období roku 2015 to bylo o více než o 277 tisíc méně. To představuje meziroční nárůst o 13,8 %. Podle aktuálních čísel očekáváme, že by se celkový nárůst počtu cestujících za rok 2016 mohl pohybovat okolo 7 %. Příliv cestujících ovlivnila jak nabídka nových linek, tak i navyšování kapacit u stávajících dopravců. Pro zajímavost, od zahájení platnosti nové podoby programu slevových pobídek pro dopravce (od letního letového řádu 2015) již Letiště Praha motivovalo k příchodu na český trh 12 nových dopravců a podpořilo vznik 51 nových destinací.

Významný meziroční nárůst zaznamenala také oblast cargo dopravy, kde se předpoklad celoročního nárůstu carga zvýšil na 25 %. Do celkového výsledku nákladní dopravy by se měly projevit nejen kapacity nových dopravců UPS a Qatar Cargo, ale i nárůst dálkových linek, které budou cargem doplněny.

Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, nejoblíbenější destinací se v prvních třech měsících roku stala Moskva. Více zajímavostí k provozním výsledkům v přehledu výše.

 

Marika Janoušková
Tisková mluvčí
Letiště Praha, a. s.

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna