Praha 6 rozvine vějíř Žofie Chotkové

Vedení městské části schválilo vytvoření plastiky nazvané Vějíř Žofie Chotkové. Ta vzešla z konkurence více než 30 návrhů přihlášených do otevřené výtvarné soutěže. Plastika na jižním předpolí Písecké brány bude mít podobu 1,75 metrů vysoké litinové fontány.

vejir_zofie_chotkoveMěstská rada  na svém posledním jednání schválila uzavření smlouvy o zhotovení umělecké plastiky Vějíř Žofie Chotkové s vodním prvkem.

„Mimořádně sympatická osobnost pohříchu přehlížené představitelky starobylé české šlechtické dynastie Chotků si nesporně zaslouží důstojnou připomínku v místním veřejném prostoru. Nedaleko ulice, která je pojmenována po dalším příslušníkovi této rodiny tak bude prostranství před Píseckou branou obohaceno o zajímavý vodní prvek, který jistě pozvedne úroveň veřejného parteru Prahy 6,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Praha 6 vypsala na podobu plastiky v listopadu 2013 otevřenou výtvarnou soutěž, do které se řádně přihlásilo 35 svébytných návrhů. Hodnotící porota z nich nakonec vybrala vítězný návrh uznávané sochařky Martiny Hozové. Jde o litinovou fontánu ve tvaru vějíře o rozměrech 350 x 175 x 15 centimetrů.

„Rádi bychom projekt dotáhli k odhalení do konce srpna roku 2017. Autorka si vyžádala čtrnáct měsíců na přípravu formy a odlití sochy, takže je nejvyšší čas začít,“ doplnil zástupce starosty Jan Lacina, zodpovědný mimo jiné za oblast kultury.

Na realizaci plastiky se vedle Prahy 6 budou finančně podílet společnosti Pražské vodovody a kanalizace a Česká spořitelna.

 

Martin Churavý, cand. soc.
Úřad městské části Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna