Internacionál Luděk Zelenka na Suchdole řekl: Jsem rád, že fotbal kluky baví

Turnaje 1. ročníku Suchdol Mini Cup přípravek ročníku 2009 se v sobotu zúčastnil i populární fotbalista Luděk Zelenka, nyní komentátor České televize. Požádali jsme ho samozřejmě o rozhovor.

■ Jak jste se ocitl na suchdolském fotbalovém hřišti?

Přijel jsem s mužstvem Slovanu Liberec, hraje mi v něm syn. Moc se mi tu líbí. Nejen bezvadné hřiště, ale vůbec myšlenka takového turnaje, na kterém se sešla špičková mužstva, která kluci sledujou hlavně v televizi.

■ A jak vzpomínáte na dobu, kdy jste v tomto věku také hrál?

Moc rád. Je to vidět i na hráčích tady, jak je to baví a dávají do toho všechno. Výkony nijak nesvazuje taktika, hlavní je si utkání užít. Toho jsem se vlastně držel celý život.

■ Nepřemýšlel jste o trenérské kariéře? Trenérů zvláště této věkové kategorie není nikdy dost…

Tuhle otázku jsem si řešil před deseti lety, ale rozhodl jsem se zůstat jako hráč. To chce úplně jiné myšlení, než jsem měl já. V tomhle věku to navíc vyžaduje obrovskou trpělivost, kterou bych neměl. Obdivuju je a držím jim palce. Takže chodím jen fandit. Mám pět dětí, z toho čtyři kluky a jsem rád, že je i jejich kamarády fotbal baví. To je nakonec to nejdůležitější.

■ Na turnaji hrají i přípravky Dukly Praha a Bomenians 1905. V těchto mužstvech jste končil fotbalovou kariéru. Jak na ně vzpomínáte.

Já jsem si vybíral mančafty hlavně podle toho, jaká v nich byla parta. To bylo pro mě často hlavnější než cokoliv jiného. Což o Dukle i o Bohemce platilo stoprocentně. Kabina byla vždycky parádní. Na to se nedá zapomenout.

■ Zahrajete si ještě někdy za „starou gardu“?

Zrovna dneska tu nemůžu být až do konce, ale odjíždím na Slovensko, kde se při příležitosti čtyřicátého výročí vítězství na Mistrovství Evropy v roce 1976 setkají fotbalisté Česka a Slovenska…

■ …trenérem českého výběru je Jan Berger, bude tam určitě Dobiáš, Nehoda, Čapkovič, Jurkemik…

To jsou samozřejmě obrovský legendy, ke kterým vzhlížím s velikou úctou. Ale i k těm, kteří nastoupí v tom „našem“ ročníku 40 a výš: Tomáš Skuhravý, Tomáš Ujfaluši, kteří toho dokázali daleko víc než já. Bude to určitě moc hezký, ale ze všeho nejvíc se těším na to sezení po zápasu.

Luděk Zelenka (1973, Liberec) hrál za mládežnická mužstva Slovanu Liberec. Mezi muži začal v Českém Dubu a Turnově a v roce 1995 si ho vyhlídl FK Jablonec, kde debutoval v nejvyšší soutěži. Prošel dále mužstvy 1. FC Brno, Viktoria Žižkov, Slavia Praha, Dukla Praha a Bohemians 1905. V roce 2008 hrál v rakouském Klagenfurtu. V české nejvyšší soutěži sehrál 341 utkání a vstřelil 92 gólů!

V neděli 22. května v Myjavě nastoupil s mužstvem České republiky v sestavě: Zítka – Horňák, Hunal, Jarošík, Ujfaluši – Dostálek, Müller, Kuchař, Ulich – Zelenka, Skuhravý.

Střídali: Kincl, Holub, Holeňák, Klíma, Stracený.

Mužstvo Slovenska hrálo v sestavě: Čontofalský – Bališ, Zabavník, Valachovič, Labant – Slovák, Zvara, Karhan, Janočko, Sovič – Németh.

Utkání Slovensko Masters : Česko Masters skončilo 2:2 (0:1), góly vstřelili 64. Zvara, 85. Németh – 35. Holub, 77. Stracený.

Zelenka Slováci

Mužstvo České republiky v Myjavě, Zelenka sedmý zleva v horní řadě. Skuhravý vedle něj vlevo, Ujfaluši zcela vpravo ve spodní řadě. Repro SME.sk

http://sport.sme.sk/c/20170329/v-myjave-pokrstili-knihu-zlaty-belehrad-1976-zapas-legiend-sa-skoncil-remizou.html

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna