Preventivní akce SeberTo!

Smíšené hlídky žáků a policistů budou v ulicích MČ Praha 20 kontrolovat, zda majitelé psů uklízí na veřejných místech po svých psech.

Praha, Městská část Praha 20, vykročila do boje s nepořádkem a chystá jednodenní preventivní akci SeberTO!, která proběhne 25. května 2016 v ulicích Horních Počernic. Akce má upozornit na problémy se znečišťováním ulic psími exkrementy a zejména na povinnost majitelů psů uklízet po svých čtyřnohých svěřencích. V tento den se budou ve vytipovaných lokalitách pohybovat smíšené hlídky městských strážníků a žáků ZŠ Ratibořická. Žáci budou společně se strážníky dohlížet na čistotu v ulicích, aktivně oslovovat pejskaře a upozorňovat je na nutnost uklízet exkrementy po svých psech. Majitelům psů, kteří řádně uklízí, budou žáci rozdávat pamlsky pro jejich čtyřnohé svěřence. Nezodpovědné či neinformované občany, kteří neuklidí po svém psovi, děti upozorní na zákonnou povinnost udržovat čistotu a pořádek.

V rámci dlouhodobějšího projektu, který sleduje čistotu na ulicích dvacáté městské části, začali pomáhat radnici i samotní občané. Od května se totiž rozběhl pilotní projekt nové operativní služby, která chce hrát aktivní roli při udržování pořádku.

„Žádná městská část nebude mít nikdy dost peněz, aby uklidila svoji čtvrť, když lidem bude jedno, jak to na ulicích vypadá. “ říká starostka městské části Praha 20, Hana Moravcová (Šance pro Počernice).

V rámci aktivizace občanů MČ Praha 20 nechala vyrobit cedule s nápisy, které vyzývají majitele psů k udržování pořádku. Výtvarné zpracování a obsahový námět cedulek vyšel plně od žáků ZŠ Ratibořická, pod vedením Mgr. Aleny Šefčíkové. Cedule jsou k dispozici od začátku května v několika grafických zpracováních a s různými sděleními, ve sběrném dvoře v ulici Chvalkovická. Občané je mohou cedule vlastnoručně umístit tam, kde jim osobně nejvíce nepořádek vadí, před vlastním domem v parcích, v travnatých pruzích u chodníků či u cyklostezek.
Radnice dále v dlouhodobém projektu občany vyzývá, pokud mají námět, jak přispět k lepší čistotě a vybavenosti ulic (zejména z hlediska dalšího umístění speciálních košů na psí exkrementy), kontaktovali přímo Úřad MČ Praha 20 urad@pocernice.cz nebo odbor místního hospodářství, Jaroslava Píšu: jaroslav_pisa@pocernice.cz. Městská část je připravena v tomto kalendářním roce doplnit síť speciálních „psích“ košů a v následujícím roce realizovat tzv. Psí park.

Projekt vznikl za podpory Komise pro Zdravou městskou část a Místní agendu 21
Kontakt: Bc. Lenka Tomsová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna