Hvězda pro hrdiny a Běh pro Paměť národa – přijďte si užít víkend ve Hvězdě a podpořit natáčení vzpomínek pamětníků 20. století

Obecně prospěšná společnost Post Bellum a Městská část Praha 6 zvou o víkendu 10. – 12. června do obory Hvězda na fundraisingový běh a hudební festival.

V sobotu v 11:00 hodin odstartuje Běh pro Paměť  národa na deset kilometrů, jímž si Post Bellum připomíná deset let vysílání rozhlasových Příběhů 20. století. V nich zaznívají autentické výpovědi pamětníků totalitních režimů 20. století, kteří vyprávějí o válce, teroru a cenzuře, ale také o statečnosti, boji za svobodu a lidskou důstojnost. Běžíme symbolicky za všechny, kteří tento boj nikdy nevzdali. Zaplacením startovného lidé podpoří natáčení a dokumentování dalších osudů  pamětníků. Běžce přivítají patronky Běhu pro Paměť národa, herečky Lenka Krobotová, Petra Nesvačilová a Ester a Aňa Geislerovy, které závod odstartují. Na trať se osobně vydá také další patronka Běhu, olympionička Eva Samková.

Běžet pro Paměť národa je možné také v neděli, a to Štafetu pro Paměť národa na 4 x 1,25 km.

Více informací o běhu a hudebním festivalu najdou zájemci na www.behpropametnaroda.cz

Hvězda pro hrdiny ale zve i ty, kteří běhu neholdují. Po celý víkend na návštěvníky čekají hudební vystoupení, která vystřídají Promenádní koncerty pořádané v oboře Hvězda v minulých letech. Na jednom pódiu se tak vystřídají osvědčené big bandy a orchestry jako je Zatrestband nebo Ústřední hudba Armády České republiky. Na české i zahraniční hudební velikány budou moci návštěvníci zavzpomínat spolu s Orchestrem Karla Vlacha s Tomášem Savkou, Knopfler Night Tribute – Dire Straits Revivalem a Petr Kalandra Memory bandem. Prostor dostanou i místní, například Taneční soubor Caramelka nebo kapela Dr. Max, která letos slaví 35 let na rockové scéně. Představí se také studenti a absolventi školy Jedličkova ústavu – kapela The Tap Tap, dále kapely Crossband či HarmCore Jazz Band. Festival vyvrcholí v neděli koncertem tuzemských hudebních hvězd Michala Prokopa & Framus Five a Michala Pavlíčka s Bárou Basikovou.

Děti a dospělí se mohou těšit na zábavné kvízy, hry a netradiční sportovní aktivity. Vyzkoušet si budou moci například moderní provazochodectví – slackline, lakros, městský parkour, zaběhnout si kratičkou trať rodinného běhu, pobavit se různými společenskými a karetními hrami a také si ověřit své znalosti moderní historie nebo vytvořit zábavné fotografie, které si budou moci na místě odnést. Ke zhlédnutí bude také originální exteriérová výstava Příběhy 20. století představující deset zásadních fenoménů československých dějin.

Více o programu je možné zjistit na www.hvezdaprohrdiny.cz

Kromě toho budou moci lidé podpořit Paměť národa na místě i jinak než během. K zakoupení budou trika Běhu pro Paměť národa s motivy zásadních událostí 20. století originálně zpracovaná komiksovým výtvarníkem Vojtěchem Šedou a různé publikace či CD s Příběhy 20. století. Fanoušci moderní historie se také mohou stát pravidelnými podporovateli a vstoupit do Klubu přátel Paměti národa.

Se srdečným pozdravem,

Martin Churavý, cand.soc.
Úřad městské části Praha 6

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna