Vzpomínkový 10. červen

U příležitosti 74. výročí vyhlazení obce Lidice se konalo hned několik pietních aktů.

Malý pietní akt organizovaný místopředsedou Oblastní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu a přeživším lidickým dítětem panem Pavlem Horešovským se uskutečnil od 8 hodin v tělocvičně Gymnázia Kladno. Na osud svých blízkých zde za přítomnosti veřejnosti zavzpomínali poslední přeživší pamětníci lidické tragédie a jejich příbuzní. Mezi nimi paní Marie Šupíková, paní Libuše Součková, paní Věra Čepelová, pan Pavel Horešovský a rodiny přeživších lidických žen paní Nešporové a paní Kalibové.

Po minutě ticha věnované lidickým ženám a dětem se smuteční hostě přesunuli k pamětní desce umístěné na boční stěně gymnázia, kam studenti položili věnec.

Následovalo kladení květinových darů k soše Matka od akademické sochařky Marie Uchytilové, umístěné za budovou gymnázia. Po zaznění státní hymny přednesla na závěr pietního aktu krátký projev paní Anna Holeyšovská, vychovatelka ze ZŠ Buštěhrad, která s sebou přivedla žačky této základní školy, z nichž dvě jsou pravnučkami přeživších pamětnic z Lidic.

Vzpomínky na lidické ženy a děti se zúčastnili také poslankyně Miloslava Němcová a Miloslava Vostrá, senátor Jiří Dientsbier, Alena Gajdůšková, primátor statutárního města Kladna Milan Volf a starostka obce Lidice Veronika Kellerová.

Po skončení malého pietního aktu se pamětníci přesunuli do Lidic, kde položili smuteční kytice na společný hrob lidických mužů a k soše Lidická matka v jeho těsné blízkosti.

Díky nezištné organizaci pochodu žáků druhého stupně kladenských škol ze strany Dobrovolnického centra Kladno pod vedením Andrey Kovácsové se druhý pietní akt uskutečnil u Pomníku dětských obětí války na pietním území v 10:30 hodin. Na sedmsesát žáků přišlo se svými učiteli vzdát poctu obětem lidické tragédie. U sousoší položili květiny a zapálili svíčky. Poté se přesunuli na prohlídku do muzea, kde jim byl poskytnut odborný výklad a prohlédli si expozici.

Zájem ze strany veřejnosti o návštěvu památníku byl ve výroční den velký. Velmi si vážíme všech, kteří přijeli osobně uctít památku obětí lidické tragédie.

Oficiální pietní akt se uskuteční v sobotu 11. června od 10 hodin.

Autorem černobílých fotografií z malého pietního aktu je Martin Homola, ABC photo.

Autor: J. Chourová Plachá

 
 
 
 
 
 
 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna