„Včely nám do úlů nosí pyl a nektar, ze kterého pak dělají med. My med stáčíme a jednu skleničku dáváme do laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, se kterou spolupracujeme,“ popsal Novinkám letištní inženýr a včelař Roman Kuttelwascher.

V laboratořích se pak dělají rozbory na obsah aromatických uhlovodíků a také těžkých kovů, které se kolem letiště mohou vyskytovat. Dále se kontroluje obsah vody, cukrů a dalších látek.

„Už po tři léta zpátky máme hodnoty pod mezí stanovitelnosti laboratorních metod, takže ty výsledky jsou velice dobré. Od roku 2011 každoročně získáváme certifikát Český med a v roce 2014 a 2015 jsme byli oceněni dokonce zlatou medailí,“ uvedla koordinátorka životního prostředí pražského letiště Lucie Bílková.

Letištní med získal řadu ocenění

Letištní med získal řadu ocenění. FOTO: Aneta Lednová, Novinky

 

Letiště Václava Havla Praha provozuje vlastní chov včel

Letiště Václava Havla Praha provozuje vlastní chov včel. FOTO: Aneta Lednová, Novinky

Počet úlů se pohybuje mezi pěti až šesti a v každém dřevěném domečku je přes léto přibližně 60 tisíc včel. Med se pak stáčí obvykle dvakrát do roka.

Včelí královna je větší než ostatní včely

Včelí královna je větší než ostatní včely. FOTO: Aneta Lednová, Novinky

„Produkujeme kolem 100 kg medu ročně a používáme ho jako dárky pro obchodní partnery nebo starosty okolních obcí,“ dodal letištní včelař.