Na pozemky u 511 si má posvítit policie

Na problematickou stavbu 511 Pražského okruhu, jež je zanesena v platném územním plánu Prahy, ale není možné ji kvůli staršímu posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) realizovat, by si měla posvítit policie. Podle nadačního fondu Stínové Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by se měla vyšetřit případná spekulace s pozemky, na nichž je stavba zakreslena.

„Připravujeme trestní oznámení na neznámého pachatele. Budeme chtít vyšetřit, kdy se pozemky skupovaly a kdo je vlastní,“ řekla Miloslava Pošvářová (bývalá šéfka kontroly kontroly ŘSD – pozn. Suchdolských novin) ze Stínového ŘSD. Jde podle ní o vazbu mezi vlastnictvím naplánováním výstavby. Z katastru nemovitostí plyne, že například u Běchovic mnohé pozemky získal jediný subjekt, společnost Agrotrade s akciemi na jméno.

Spolek Starostové pro okruh prosazuje regionální trasu Středočeským krajem. Pokud by se podle nich stavěla stavba 511, uleví se sice Spořilovu, ale těžký celoevropský tranzit by navždy zůstal na Černém Mostě, v Běchovicích, v Horních i Dolních Počernicích.

Starostové pro okruh přivítali postoj Evropské komise, která odmítla pro stavbu 511 posouzení EIA podle zákona, který patnáct let neplatí. Žádají Středočeský kraj o to, aby regionální variantu okruhu zařadil do svých – aktualizovaných – územních zásad.

„Jistě nikdo nechce jen nešetrně přesunout dopravní zátěž na jiné místo Prahy či do jejího okolí. Nebojujme proti sobě, zasaďme se o co nejrychlejší zákonnou a rozumnou cestu přípravy potřebných staveb,“ řekla starostka Prahy 20 – Horních Počernic Hana Moravcová.

Podle starosty Prahy 11 Jiřího Štylera trpí denním tranzitem asi 25 tisíc kamiónů denně po D 1 zhruba 30 tisíc zdejších obyvatel. Na Spořilově jde asi o 15 tisíc lidí. Štyler řekl, že je mu jedno, kudy povede okruh na jihovýchodě a východě metropole.

„Stavme ale proboha to, co projde legislativou,“ uvedl Štyler s tím, že 27 let od změny režimu se pro obyvatele Chodova a Jižního Města nic nezměnilo.
Podle Pošvářové se studenti hned v 1. ročníku vysoké školy učí, že okruh vede kolem města. Pokud se má stavět co nejdříve, měli by se do věci pustit odborníci.

„Je třeba okamžitě porovnat varianty. Nechme jednat odborníky,“ shrnula Pošvářová.

Zdroj: Právo

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna