Starostové chtějí posunout stavbu pražského okruhu dále na východ

Starostové obcí v trase připravované části východního okruhu Prahy chtějí posunout stavbu dále na východ. Podporují variantu takzvaného regionálního okruhu, kterou si nechal zpracovat předchůdce ministra dopravy Dana Ťoka Antonín Prachař. Na středečním setkání s novináři to řekl zástupce iniciativy a starosta Suchdola Petr Hejl.

Komunikace by tak místo od napojení u Říčan přes Běchovice a Černý most a Suchdol vedla dále od města a obcházela z východu Úvaly, Zeleneč a na severu se blížila ke Kostelci nad Labem a Libčicím nad Vltavou.

Současná plánovaná varianta vede podle starostů zastavěnou částí města a postrádá tak smysl. „Byla navržená v šedesátých letech minulého století. Od té doby se ale město významně rozrostlo. Vést kamiony městem je ale špatně,“ uvedl Hejl. Podle něj ale současné vedení ministerstva a Ředitelství silnic a dálnic nechce o regionální variantě slyšet a prosazuje stavbu v původní podobě.

Regionální varianta vyjde levněji

Podle Hejla je sice regionální varianta delší, kvůli tomu, že ale jde o nekomplikovanou stavbu v polích, vyjde nakonec laciněji. Nebude totiž nutné stavět tunely a tolik mimoúrovňových křížení, které si naopak vyžádá stavba okruhu v zastavěných částech Prahy.

Rovněž by tato varianta narážela na menší odpor lidí, přestože i proti ní by pochopitelně vystupovali majitelé domů v jejím okolí. V konečném důsledku by ale byla snáze prosaditelná, uvedl.

Problémy s přípravou stavby provází nedokončené části pražského okruhu dlouhodobě. V současnosti se jedná o nutnosti zpracovat nové posouzení stavby na životní prostředí (proces EIA) na pokračování komunikace mezi dálnicemi D1 a D11, která vypadla ze seznamu prioritních staveb, pro které chce Česko vyjednat v EU výjimku.

V úterý oznámila primátorka Prahy Adriana Krnáčová, že se kvůli jeho navrácení mezi priority obrátí dopisem přímo na Evropskou komisi.

Ilustrační foto. Autor: DENÍK/ Martin Divíšek

Zdroj: prazsky.denik.cz

 

Váš komentář ( 1 )

  1. / OdpovědětKarel IV.
    Co to je zase za výmysl....a ví pan starosta, že střední čechy nemají územní rozhodnutí a že v místě této trasy jsou již zástavby? A k čemu by tento okruh byl dobrý, když by nevyřešil Pržskou dopravu....tohle už je opravdu chytání se stébla tonoucím. Pane starosto co to plkáte za hovadiny. Střední čechy ten obchvat nechtějí a je zprcována jen studie, není hotová EIA a ani žádná část dokumentace..je to jen virtuální představa vaše a vašich nochsledů v čele se starostou Lysolaj.......jako na tohle už musí mít člověk v hlavě hodně velký bordel a nedej bůh ještě sedět na radnici a velet tomu. Co by na to řekl Bůh tam zeshora, když by vás viděl? Že vědomě pomalu zabíjíte stotisíce pražanů..jen prot to aby jste zůstal u moci a vládla dál strana SOS, která má toto spolu s letištěm jako hlavní a asi i jedinou preferenci.........přijde mi to odporné a hanebné vůči lidem v Praze, ale hlavně že na Suchdole máte pocit že jste páni tvorstva.....plaťe si ty právníky a spol z vlastní kapsy a ne z peněz rozpočtu obce......A pokud máte semnou problém...rád se s vámi sejdu a opravdu nehodlám poslouchat pomluvy o mé osobě po suchdole, když nejste schopen mi to říct do očí. S pozdravem Ing. Petr Hasnedl

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna