Česko může už za rok začít stavět desítku důležitých úseků dálnic

Česko bude moci už v příštím roce začít s budováním některých z desítky významných dopravních staveb, které dosud blokovaly staré posudky vlivu na životní prostředí (EIA). O dohodě s Evropskou komisí ve středu novináře v Bruselu informoval premiér Bohuslav Sobotka, který se na věci v úterý domluvil s předsedou unijní exekutivy Jeanem-Claudem Junckerem.

Podmínkou podle předsedy vlády je, aby český parlament velmi rychle schválil příslušnou novelu o EIA, kterou už mají poslanci na stole. Po prázdninách by pak mělo být možné získat stavební povolení, zahájit výběrová řízení na dodavatele a příští rok stavět.

Sobotka připomněl, že bez dohody s komisí by Česko nemohlo na stavby čerpat evropské peníze.

„Součástí té dohody je, že na všechny tyto stavby budou použity evropské fondy a že to Evropská komise nebude zpětně žádným způsobem zpochybňovat,“ poznamenal premiér. Spoluúčast se podle něj pohybuje v desítkách miliard korun, záviset bude na tom, jak rychle se reálně podaří stavět a peníze čerpat.

Se starým posudkem EIA měla v minulých měsících komise problém u přibližně stovky staveb. Vyjednávalo se hlavně o desítce klíčových dálničních úseků a části jedné železniční tratě, u nichž už jsou vykoupené pozemky, získaná územní rozhodnutí a stavebnímu povolení bránil právě jen posudek EIA vydaný podle zákonů platných ještě před českým vstupem do EU. Právě těch se středeční dohoda týká.

Premiér Sobotka ve středu poznamenal, že u ostatních projektů už zadalo ministerstvo dopravy na začátku roku přípravu nového posudku EIA podle aktuálních pravidel.

„Tam čas máme, řada z nich není ve fázi, kdy by se mohlo začít příští rok stavět,“ řekl premiér. Pro Česko je totiž klíčové, aby rychle a v maximální míře využilo peníze z operačního programu Doprava 2.

Český premiér předpokládá, že sněmovna příslušnou novelu schválí už v prvním čtení. „Doufám, že opozice bude jednat v národním zájmu a nebude blokovat klíčové dopravní stavby. Navíc je myslím zřejmě spoluodpovědnost opozice za to, že nebyly včas připraveny,“ poznamenal předseda vlády s tím, že projednání zákona je pro vládní koalici jedna z hlavních priorit.

Zdroj: www.lidovky.cz

Dálnice (ilustrační foto). Foto: Shutterstock

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna