Středočeský kraj požádá o nové rychlé vyhodnocení vlivů okruhu

Středočeský kraj požádá o nové posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA) k dostavbě Pražského okruhu mezi dálnicí D 1 a Běchovicemi, tzv. stavbu 511. Hejtman Miloš Petera řekl, že se na tomto postupu dohodl s premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD).

Kraj chce dosáhnout toho, aby zpoždění projektu, způsobené jeho vyřazením ze seznamu prioritních staveb, nebylo tak velké. Požádá ministerstvo dopravy, aby zadalo urychleně nové projednání EIA.

Ministerstvo životního prostředí může EIA projednat do půl roku, uvedl Petera s odvoláním na informace od premiéra.

„Ale to je ideální stav. Tím, že se to dostane k novému projednání, tak obce se budou moci znovu vyjadřovat k umístění této trasy,“ upozornil hejtman.

Pokud by se objevil zádrhel, mohou přípravy podle Petery ještě trvat klidně i deset let. Přesto bude kraj trvat na poslední dohodnuté variantě, kterou považuje za kompromisní, a nechce připustit debaty o posunutí okruhu dál na území středních Čech.

Petera výstavaHejtman Miloš Petera (vpravo) v Galerii Středočeského kraje při zahájení výstavy slovenského výtvarníka Mariána Mudrocha.

Foto: Webové stránky Středočeského kraje.

Pražský okruh nesplnil bruselskou podmínku, že pro stavbu už musí být vydáno územní rozhodnutí. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) musel být projekt vyřazen ze seznamu prioritních staveb, přestože se česká strana ještě snažila v Bruselu o „výjimku výjimek“.

Poslanci na konci června vyzvali vládu, aby stavba 511 byla co nejrychleji zahájena.

Sněmovna v usnesení zároveň vyjádřila hluboké znepokojení nad opakováním procesu EIA, „čímž dojde k oddálení realizace této klíčové stavby“.

Trasa naplánovaná v 60. letech 20. století, ale má i mnohé odpůrce.

Zdroj: Právo

Podle MfDnes hejtman Miloš Petera zopakoval, že projekt je klíčovou stavbou jak pro střední Čechy, tak pro Prahu. Pokud bude vše postupovat hladce, může mít podle odhadu hejtmana Miloše Petery zpoždění jeden až 1,5 roku. V případě optimistického vývoje by mohla být stavba podle hejtmana zahájena v roce 2019.

Pokud by se objevil zádrhel, mohou přípravy podle hejtmana ještě trvat klidně i deset let. Kraj bude podle Petery trvat na poslední dohodnuté variantě, kterou považuje za kompromisní, a nechce připustit debaty o posunutí okruhu dál na území středních Čech.

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna