Třístá svatba v lidickém Růžovém sadu

Třístá svatba se uskutečnila 8. července 2016 od 14 hodin. Své ano si řekli Markéta Vršecká a Jaromír Šilhán. Svatební obřad v Růžovém sadu, může to být hezká tradice, nebo je to hloupost? Tato otázka byla položena před 11 lety. Nevíme, jestli lze nazvat pořádání svatebních obřadů za tak, z pohledu historie, krátkou dobu tradicí, ale víme, že mladí lidé toto místo pro uzavření sňatku vyhledávají již jedenáct let a tak si dovolujeme nazvat obřady v Růžovém sadu tradicí.

Těch jedenáct let, od prvního uzavřeného sňatku, uteklo jako voda, novomanželům zajisté přibylo několik vrásek, jejich rodina se nejspíše rozrostla o dalšího člena, nebo členy, ale my se díváme do našeho alba, kde je zapsáno: 9. července 2005 v 15. hodin byla v Růžovém sadu oddána slečna Michaela Nová a pan Martin Seget. Po obřadu novomanželé vysadili bílou růži odrůdy Pristine.

O rok později 8. července 2006 byl do alba zapsán záznam, ve kterém se hovoří o sňatku slečny Hany Šilhanové a pana Aleše Kohouta, u kterých by mohla být dopsána poznámka, že nevěsta je vnučkou lidického dítěte paní Hany Buškové rozené Špotové a tím i prvním přímým potomkem lidických obyvatel, který uzavřel sňatek na pomyslném mostu spojujícím vyhlazenou obec a nové Lidice. Ale dost pohledů do minulosti, i když vše se proplétá jako pnoucí růže a spojuje tak historická fakta se současností.

V Růžovém sadu bylo uzavřeno již 300 manželství. Je to neuvěřitelné číslo, které si nejvíce uvědomují ti, kteří jsou vždy přítomni, (matrikářka, zastupitelé a starostové obce, zvukaři a zaměstnanci Památníku Lidice a zahradníci) bez kterých by obřady nešlo uskutečnit a jim tak patří velký dík.

Svatba2  Svatba 4

Třístý obřad v Růžovém sadu se uskutečnil 8. července 2016 ve 14:00 hodin. Slečna Markéta Vršecká a pan Jaromír Šilhan byli nejen oddáni, ale i připleteni do tohoto místa plného vůně, rozkvetlých růží a trnů, jako Jaromírova sestra s manželem a dalších 298 párů.

Přejeme hodně štěstí, lásky, tolerance a pochopení. Věříme, že jste si toto místo nevybrali náhodně, ale proto, že k němu máte vztah a úctu, a tak jak Vás vedli Vaši rodiče, budete jednou vychovávat i své děti.

http://www.lidice-memorial.cz. Autor: R. Hanzlíková

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna