U Prašného mostu otevřeli další část Blanky. Nový park vyšel na 10 milionů

 

Přesně ve čtvrteční poledne otevřeli v pražských Dejvicích nový park. Zatím však pouze první část, celého se lidé dočkají snad v polovině příštího roku. První etapa stála necelých deset milionů korun. Park je součástí projektu na stavbu komplexu Blanka, bohužel ho ale nestihli otevřít loni spolu s tunely.

První část parku přináší občanům téměř 10 tisíc metrů čtverečních nových zelených ploch. Jeho součástí je 78 nově vysázených stromů a také mobiliář. V jeho středu se nachází fontána, která je navíc při soumraku barevně nasvícena.

2788901_praha-dejvice-park-prasny-most-otevreni 2788911_praha-dejvice-park-prasny-most-otevreni

„Otevření tunelového komplexu Blanka významně pomohlo dopravě v některých částech města. V Praze 6 se však situace zkomplikovala. I proto jsem rád, že můžeme díky tomuto krásnému parku přinést i zdejším občanům dobré zprávy a příjemný prostor pro trávení volného času,“ řekl Blesk.cz náměstek pražské primátorky pro dopravu a sport Petr Dolínek (ČSSD).

Park zakryl stavební jámu, která v místech vznikla během stavby Blanky. Prostor pod novou relaxační zónou navíc vyplňují podzemní garáže, jejichž vstupní objekty se nacházejí v parku.

Otevření další části záleží i na památkářích

2788912_praha-dejvice-park-prasny-most-otevreni Další část parku, která přidá Dejvicím dalších 5,5 tisíce metrů čtverečních zeleně, mají veřejnosti otevřít v polovině roku 2017. „Na to mají vliv hlavně archeologové a památkáři, jelikož se nachází u barokního opevnění Hradu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Radnice Prahy 6 si park chválí. Bere ho jako částečnou kompenzaci za dopravní problémy, které městská část po otevření Blanky má.

„Budování takto významných dopravních staveb (komplexu Blanka – pozn. red.) by měly doprovázet investice do blízkého okolí a veřejného prostoru. Jsem rád, že se to povedlo a došlo k rekonstrukci a zpřístupnění parku v nádherném prostředí pražského barokního opevnění. Pro Prahu 6 je to pozitivní zpráva v dobách, kdy nás sužují větší dopravní komplikace,“ dodal pro Blesk.cz nakonec zástupce starosty Prahy 6 Martin Polách.

a_dolinek_fontana_merianske_hradby_turist_blanka_179

Kromě parku nestihli loni spolu s Blankou otevřít ani podzemní garáže na Letenské pláni. Ty jsou také součástí projektu tunelového komplexu. Aktuálně se mluví o tom, že by je měli zprovoznit na podzim.

Foto(4): Tadeáš Provazník

Zdroj:www.blesk.cz

Foto (1): Oskar Kuptík, Naše Praha

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna