Výlet do míst slavné bitvy i k mlýnu dvou písařů

Kam vyrazit na výlet, když už vás nelákají hrady či zámky? Inspirací vám mohou být slavné české filmy či seriály. Podívejte se na místa, kde vznikaly. Týdeník 5plus2 nabízí několik tipů k nezvyklým toulkám po Česku.

Na náhledovém snímku během natáčení Písařů v Trojanově mlýně zprava Jiří Sovák, Jiří Karel, tehdejší majitel mlýna, režisár Ján Roháč, Miroslav Horníček, nad ním jeho žena Běla

 

VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ

„To není země, tohle je zahrádka,“ kochá se filmový doktor Rudolf Hrušínský, který projíždí ve staré škodovce českou krajinou. Scéna je točená na silnici uprostřed polí v okolí „střediskové“ vesničky Křečovice směrem na Vlkonice nedaleko Benešova.

Jak se dostat do Křečovic? Za Benešovem z hlavní silnice E55 odbočte na Neveklov, za touto vesnicí pak už jeďte směrem do Vlkonic a do Křečovic. Z Benešova tam také jezdí autobus.

Tip na výlet: Rudolf Hrušínský na konci filmu leží s přeraženými zády v posteli, hraje mu hudba skladatele Josefa Suka. To není náhoda, Křečovice jsou jeho rodištěm a rodný dům skladatele je přístupný veřejnosti. Nedaleko je Slapská přehrada, oppidum Hrazany nebo poličanský klášter.

 

STARCI NA CHMELU

První český muzikál z roku 1964 se točil v obci Lounky nedaleko Litoměřic. Romantická láska studentů Filipa a Hanky se odehrává na půdě skutečné obecní školy, kde filmoví brigádníci bydleli. Dnes budova (na snímku) jako škola už neslouží, ale stále stojí.

Jak se dostat do obce Lounky? Z Roudnice nad Labem, kde je vlaková zastávka, lze Lounky navštívit pěšky pěknou procházkou podél Labe. Z Litoměřic lze jít také pěšky nebo popojet vlakem či autobusem. Lounky leží nedaleko dálnice D8.

Tip na výlet: Na jih od Roudnice není problém dojít po modré turistické značce až na horu Říp. Kousek jsou také rozlehlé lesy CHKO Kokořínsko.

510763-gallery1-2k6td

Vladimír Pucholt (zleva), Ivana Pavlová a Miloš Zavadil, hrdinové filmu Starci na chmelu

JAN ŽIŽKA

Husitská trilogie režiséra Otakara Vávry na motivy knihy Aloise Jiráska byla natočena v roce 1955. Ocenění získala zejména za monumentálnost, kostýmy i přesvědčivé bojové scény. Závěrečná bitva u Sudoměře se točila přesně v místech, kde k ní 25. března 1420 skutečně došlo – mezi rybníky Škaredý a Markovec nedaleko jihočeského Písku.

Jak se k rybníkům dostat? Mezi nedalekými Strakonicemi a Sudoměří jezdí vlak, vlakem či autobusem lze dojet z 13 kilometrů vzdáleného Písku.

Tipy na výlet: Na památku Žižkova vítězství zde stojí největší vojevůdcova socha v Česku postavená roku 1925. Kvůli své výšce 16 metrů museli filmaři dávat bedlivý pozor, aby se neobjevila v nějakém záběru. Okolí je plné krásných jihočeských rybníků, mezi nimi se pak vinou značené cyklotrasy, např. č. 1072.

 

BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI

Herecká improvizace Jiřího Sováka coby pana Bovarda a Miroslava

Horníčka jako pana Pécucheta dala vzniknout slavnému seriálu o dvou francouzských písařích před penzí. Ti se usadili na statku na francouzském venkově, což je ve skutečnosti ale pražský Trojanův mlýn.

Jak se dostat k mlýnu? Mlýn stojí v přírodní rezervaci Údolí únětického potoka v Praze Suchdole. Nejlépe se sem dostanete pěšky z autobusové zastávky Suchdol. Autem se dá dojet až k mlýnu.

Tip na výlet: Kolem mlýna vede nádherným údolím turistická trasa, cyklotrasa i naučná stezka Roztocký háj – Tiché údolí, jsou zde skály Kozí hřbety s vyhlídkou nebo jedinečný Únětický pivovar.

Werich

Jan Werich a František Černý ve filmu Byl jednou jeden král

BYL JEDNOU JEDEN KRÁL

První setkání Jana Wericha a Vlasty Buriana před kamerou se odehrálo v roce 1954, a to na motivy pohádky Sůl nad zlato. Werich jako ovdovělý král Já I. nejdřív vyhání vlastní dceru Marušku (Milena Dvorská), zkonfiskuje všechnu sůl v zemi, aby se nakonec napravil a u Otínského rybníka v obci Otín na Jindřichohradecku se na stará kolena zamiloval do bodré selky.

Jak se do Otína dostat? Do Otína jezdí z Jindřichova Hradce autobus, ale z centra města od rybníka Vajgaru to je jen asi kilometr. Kolem Otínského rybníku vedou i cyklotrasy nebo turistické stezky.

Tip na výlet: Otín leží u hranice přírodního parku Česká Kanada, nedaleko láká turisty Grasselova naučná stezka a jeskyně, kde tento lupič a vrah přebýval, daleko není ani do Třeboně k jejím rybníkům.

Zdroj: 5plus2

Foto: archiv Františka Cingera + novinky.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna