Praha pokročila v přípravě zákazu ohňostrojů, platit by měl letos

Praha – Vedení hlavního města pokročilo v přípravě vyhlášky, která znemožní odpalování ohňostrojů v památkové rezervaci a u břehů Vltavy. Pro pořádání pyrotechnických akcí budou vymezeny lokality mimo historické centrum města. Vyplývá to ze záměru, který bude v úterý schvalovat městská rada. Zákaz by měl platit od poloviny prosince.

Radní k přípravě vyhlášky přistoupili po řadě stížností ze strany Prahy 1 a obyvatel. K výtkám na adresu pyrotechniky se připojila i Česká inspekce životního prostředí a správci povodí. Hluk a světla z odpalovaných rachejtlí totiž v řadě případů způsobily úhyn nebo zranění labutí a jiných vodních ptáků, píše se v podkladech.

Pouze 12 míst pro ohňostroje 

Pořádání ohňostrojů bude v Praze povoleno na 12 místech, mezi nimi na holešovickém výstavišti, v okolí Kongresového centra nebo v areálu Žlutých lázní.

Novoroční ohňostroje v Praze se dříve odpalovaly i ze Střeleckého ostrova nebo z pontonu na Vltavě. Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, obecně se ale na řece zatím konat mohou. Podle zákona o pyrotechnice se na pořádání ohňostrojů z pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. U nejnebezpečnější kategorie je nutné žádat o povolení báňský úřad.

 

Zdroj: http://prazsky.denik.cz

 

Ze dne 24. června 2016

praha-ohnostroj_denik-630Praha chystá vyhlášku, která by znemožnila ohňostroje

z Vltavy

Hlavní město připravuje vyhlášku, která by znemožnila odpalování ohňostrojů z Vltavy. Než začne platit, dohodla se na omezení Praha 1 s Povodím Vltavy. V pátek o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Magistrát vyhláškou zakazuje odpalovat ohňostroje mimo Silvestra a Nového roku kromě několika vyhrazených

„Praha 1 podporuje návrh vyhlášky, která zakáže provozování ohňostrojů na celém území památkové rezervace, tedy i na řece,“ uvedla mluvčí. Zákaz se kromě ní má vztahovat i na území od její hranice na Vltavě proti proudu až k Barrandovskému mostu a po proudu ke Trojskému mostu. Ohňostroje nebude možné také odpalovat 500 metrů od nemocnic nebo domovů pro seniory.

Vyhláška platná do konce roku?

„Chystaná vyhláška by měla regulovat odpalování pyrotechniky komplexněji než současná. Zejména by měla zakotvit pravidla pro celou škálu neprofesionálního odpalování všech dostupných typů pyrotechniky a také pro odpalování ohňostrojů a konání ohňostrojných prací v samotném centru města,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vyhláška by podle něj mohla být účinná ještě před konce letošního roku. Rada její záměr projedná v nejbližší době.

Podpis memoranda

Protože vyhláška začne platit nejdříve v řádu měsíců, zastupitelstvo centrální městské části schválilo memorandum s Povodím Vltavy a Státní plavební správou, v němž všechny strany vyjadřují vůli problém bezodkladně řešit.

„Státní podnik Povodí Vltavy a Státní plavební správa podle memoranda využije všech zákonných prostředků ke znemožnění odpalování ohňostrojů na řece Vltavě z míst, která v Praze 1 spravuje,“ uvedla Blažková. Postihovat bude i vlastníky plavidel, z nichž se pyrotechnika odpaluje, například neuzavřením nájemní smlouvy na kotvení.

Pouze oznamovací povinnost

Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. Podle zákona o pyrotechnice se na pořádání ohňostrojů z pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. Až u nejnebezpečnější kategorie je nutné žádat o povolení báňský úřad.

Novoroční ohňostroje v Praze se dříve odpalovaly i ze Střeleckého ostrova nebo pontonu na Vltavě. Ochranáři to však kritizovali, protože plašil vodní ptactvo. Vyhláška novelizovaná v roce 2008 umožňuje ohňostroje odpalovat na vybraných místech – například na holešovickém výstavišti, z okolí Kongresového centra, areálu Žlutých lázní nebo ve výcvikovém centrum hasičů na Zličíně.

 

Zdroj: prazsky.denik.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna