Ilustrační foto

Zákaz kamionů v okolí Prahy

Autodopravcům nyní hrozí, že přes obce ve středních Čechách do metropole vůbec nedojedou.

Nákladním vozům delším než dvanáct metrů plánuje náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) zakázat vjezd do metropole od Nového roku. Chce tím upozornit na problémy, kterými Praha trpí kvůli nedokončené východní části Pražského okruhu s označením 511.

Jak se však zdá, omezení nepocítí dopravci jen v hlavním městě. Zákazy vjezdu kamionům totiž v reakci na vedení metropole chystají i některé středočeské obce. Ty se totiž obávají, že pokud začne pražský zákaz platit, budou všechny kamiony projíždět přes ně.

Kořen„Už teď nám velká nákladní auta jezdí kolem základní školy. Pokud by jich sem mělo směřovat ještě víc, ohrozilo by to bezpečnost v obci,“ uvádí starosta Říčan Vladimír Kořen (Sdružení nezávislých kandidátů Klidné město).

Právě Říčany jsou totiž pro kamiony mířící do Prahy strategickým uzlem. Vlastním zákazem se tak chtějí vyhnout ulicím plným nákladních aut. Zdejší vedení počítá například s variantou zakázat vjezd kamionů na silnici číslo 101, která spojuje dálnice D1 a D11 a přes Říčany i další středočeské obce prochází. Právě po ní by podle Kořena v případě pražského omezení většina kamionů jezdila.

Další možností, kterou Říčany chystají, je vyhláška zakazující průjezd kamionů obcí, případně vyhlášení nízkoemisní zóny, která by spedičním firmám průjezd prodražila a ztížila.

„Nic takového bychom však chystat nemuseli, kdyby vláda dokázala dostavět Pražský okruh,“ konstatuje starosta Říčan.

Středočeským obcím i Praze totiž vadí, že vláda okruh vyřadila ze seznamu projektů, které mají prioritně získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA. To posuzuje vliv staveb na životní prostředí a pro zahájení stavby je nezbytné. K Říčanům se proto v boji proti kamionové dopravě zřejmě přidají i další obce, kterých se výstavba okruhu týká.

„Zákaz vjezdu kamionů budeme řešit obecně závaznou vyhláškou. Není možné, aby krok, který se chystá udělat Praha, odnesly další obce,“ říká například starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS) a stejný postup volí i v Úvalech.

„Odříznete sklady“

Podle pražského náměstka pro dopravu Petra Dolínka jsou kroky středočeských obcí v souladu s postupem Prahy.

„Plně chápu vedení Středočeského kraje, které chce chránit své občany stejně jako já Pražany,“ říká Dolínek.

Dopravci ale upozorňují, že není možné, aby se problém kamionové dopravy řešil jeho vytěsňováním za Prahu. „Pokud by nakonec došlo k takto krajní variantě, nedovedu si představit, jak by problém řešily například logistické sklady na okraji Prahy, které jsou na kamionové dopravě závislé,“ říká mluvčí sdružení automobilových dopravců ČESMAD Martin Felix. Podle něj dopravci sice souhlasí s tím, že kamionová doprava do hlavního města nepatří, ale dokud nebudou mít jinou možnost v podobě okruhu, vjezd do metropole pro ně zůstane nutností.

LehovecDůsledky zákazu, ke kterému se chtějí připojit i středočeské obce, hodnotí negativně také odborníci na dopravu. „Situace by v takovém případě byla katastrofální. Myslím si proto, že k tomu nakonec nedojde. Spíše to chápu jako tlak na vládu, aby dostavbu východní části Pražského okruhu konečně nějak vyřešila,“ míní dopravní expert z ČVUT František Lehovec.

Kvůli hrozícímu odložení stavby 511 už před měsícem Dolínek přislíbil schůzku s ministry životního prostředí a dopravy. Ta se ale zatím neuskutečnila. „Pevně věřím, že se sejdeme co nejdříve, abychom mohli na ministry znovu apelovat, aby nám pomohli tuto neúnosnou situaci vyřešit,“ říká Dolínek s tím, že ani přesná podoba chystaného zákazu kamionů na území Prahy zatím stále jasná není.
„Podobu projednáváme s odbornou firmou a Středočeským krajem. Pokud vše stihneme po legislativní i technické stránce, je lednový termín reálný,“ dodává Dolínek.

  • ● ●

Souvislosti „Odložte parkovací zóny“ Kamionová doprava není jediným problémem, který momentálně kraj řeší s Prahou. Už zítra by v Praze 5 a 6 měly začít platit nové parkovací zóny a vedení Středočeského kraje se na Prahu obrací s tím, že na ně doplatí nejvíce Středočeši. Krajští radní se totiž obávají, že placené zóny zasáhnou především řidiče ze středočeských obcí, kteří do Prahy dojíždějí za prací.

„V době, kdy nejsou v Praze záchytná parkoviště, považujeme takové rozhodnutí za nezodpovědné,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD), který se proto obrátil na vedení Prahy s tím, aby zavedení zón odložila. Petera, kterého v říjnu čekají krajské volby, se dnes kvůli parkování sejde i se svým stranickým předsedou, premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten by mohl kvůli zónám oslovit pražského náměstka Petra Dolínka, který je také z ČSSD.

Foto: info.ricany.cz, www.impuls.cz, www.ceskatelevize.cz

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna