ČZU chystá unikátní festival dokumentárních filmů

Aktivuje pohled na jídlo a pohled na sex stejná centra v mozku? Souvisí přítomnost pesticidů v organismu s dramatickým nárůstem autismu u dětí? Jak to udělat, abychom do roku 2050 zdvojnásobili produkci potravin pro 9 miliard lidí? Na tyto a další otázky odpoví 6. ročník Life Sciences Film Festivalu (LSFF), který se uskuteční 17. – 23. října na České zemědělské univerzitě v Praze a v Kampusu Dejvice.

 

Hlavními tématy letošního šestého ročníku LSFF budou: 

možnosti využití zdrojů obnovitelné energie

vizualizace – pohledy na povrch i pod povrch přírodních procesů – drony jako prostředek pro monitorování stavu přírody

udržitelné zemědělství, ekonomické souvislosti & vliv na komunity a životní prostředí

výživa, zdraví a potravinová bezpečnost

ekonomika – o změnách paradigmatu a možném příštím vývoji systémů

 

Pro návštěvníky LSSF je připraveno na 50 dokumentárních filmů, včetně diskusí a prezentací, které se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami vlivu člověka na přírodu, produkcí potravin či udržitelného rozvoje. Filmy budou soutěžit o ceny jednotlivých fakult a o Velkou cenu LSFF spojenou s odměnou 3 000 Eur.

 

Podrobnosti o festivalu naleznete na stránkách www.lsff.cz.

 

Pořadateli festivalu je ČZU a Harvest Films, z. s. Letošní novinkou je umístění všech festivalových projekcí do auly ČZU. Vstup na všechny filmy a doprovodné akce je pro studenty, pedagogy i veřejnost zdarma.

 

 

NÁSLEDUJE FOOD FILM FESTIVALOVÁ (FFF) SEKCE

 

Festival pokračuje i po vyhlášení vítězných filmů. Ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie, Národní technickou knihovnou a Kampusem Dejvice na něj ve dnech 21.–23. října navazuje Food Film Festivalová (FFF) sekce.

 

Od pátku do neděle se v Ballingově sále NTK promítají filmy doprovázené komentářem univerzitních odborníků i nejlepších profesionálů z vybraných oborů.

V pátek 21. října v NTK proběhne přednáškový blok, jehož tématy budou mimo jiné: jídlo jako lék: kdy strava pomáhá a kdy škodí – potraviny a bezpečnost či masožrouti vs. kytičkáři: co na to věda?

V sobotu 22. října se návštěvníci budou moci zapojit do poznávání všechny smysly na edukativní street food party. K ochutnání bude připraveno ochutnat leccos z toho, co právě viděli na plátně.

Neděle 23. října bude věnována podpoře komunitních aktivit na Praze 6. Malopěstitelé, domácí výrobci, chovatelé, včelaři, zahrádkáři, gurmáni, známé i neznámé osobnosti se podělí o produkty vlastních rukou či kuchařského umění.

 

Life Sciences Film Festival se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva zemědělství.

 

 

Prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr. h. c., rektor ČZU:

Balík„Minulé ročníky Life Sciences Film Festivalu otevřely nádherný prostor pro setkání vědy a filmu, prodchnuté atmosférou inspirující ke sdílení a rozvíjení nových myšlenek, k diskusím, ale hlavně ke sdílení radosti z dobrodružství poznání. Během několika málo let se stal Life Sciences Film Festival důležitou součástí života naší univerzity. Těším se na letošní ročník, který opět otvírá velmi aktuální témata.“

 

 

 

 

 

 

Marian Jurečka, ministr zemědělství:

Jurečka„Bylo pro mě samozřejmostí a potěšením udělit záštitu již 6. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů s tematikou přírodních a zemědělských věd a udržitelného rozvoje. Jsem rád, že přehlídka zdárně pokračuje. Je vidět, že kromě dobré organizace má i dostatek témat a diváků.

Potravinářství a zemědělství patří k oblastem, které jsou pro všechny klíčové. Jsou nezbytné k přežití, podstatnou měrou ovlivňují naše zdraví, krajinu a přírodu. V dnešní době jsou úzce spjaty s vědeckým výzkumem a moderními technologiemi. Je důležité tyto obory pro veřejnost popularizovat a asi nejsnazší cestou to dokáže právě film.“

 

 

 

 

 

 

Mgr. Ondřej Kolář, starosta Prahy 6:

Kolář„Praha 6 je jedinečná svou koncentrací univerzit a vědeckých pracovišť. Na území naší městské části studuje na různých vysokých školách 60 tisíc studentů a v jistém smyslu jsme jeden velký univerzitní kampus. S Life Sciences Film Festivalem spolupracujeme již od jeho založení v roce 2011. Kromě toho, že se jedná o prestižní přehlídku dokumentárních filmů, tvoří také jedinečný prostor pro popularizaci vědy. Letos podporujeme také specializovaný program Food Film Festival, který se koná 21. – 23. října v NTK a Kampusu Dejvice.“

 

 

 

Josef Beránek, ČZU

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna