Významné ocenění pro lidickou ženu Jaroslavu Skleničkovou

Jedna z posledních dvou žijících lidických žen, pamětnic vyhlazení obce Lidice, autorka knih Jako chlapce by mě zastřelili a Vzpomínky mě stále tíží, obdržela prestižní Mezinárodní cenu Egona Erwína Kische za život a dílo.

V rámci slavnostního výročního setkání spojeného s udělováním mezinárodních, státních a regionálních prestižních cen E. E. Kische, které se uskutečnilo 21. září 2016 v Letohradu, obdržela paní Jaroslava Skleničková prestižní Mezinárodní cenu za život a dílo.
K tomuto ocenění navíc obdržela cenu za knihu Vzpomínky mě stále tíží, vydanou v roce 2016 nakladatelstvím VEGA-L Nymburk. Cenu převzal, na přání autorky, ředitel Památníku Lidice a slavnostnímu ceremoniálu byl přítomen také nakladatel knihy Ivan Ulrych.

Nejvyšší ocenění za uplynulý rok osobně převzal Václav Klaus za knihu „Zápisky a postřehy z cest“.

sklenickova-narozeniny

Jaroslava Skleničková při letošní oslavě devadesátých narozenin. Foto: kladenskelisty.cz

 

Jaroslava Skleničková (rozená Suchánková) se narodila 27. března 1926 ve středočeské vesnici Lidice, nedaleko Kladna. Dětství strávila díky povolání svého otce šéfkuchaře střídavě v rodných Lidicích, Luhačovicích, tatranském Novém Smokovci, Hradci Králové a Praze. Dne 10. června 1942, necelé tři měsíce po jejích šestnáctých narozeninách, byl v rámci vyhlazení Lidic její otec zastřelen. Spolu s matkou a o tři roky starší sestrou Miloslavou byla deportována do koncentračního tábora Ravensbrück. Všechny tři ženy utrpení koncentračního tábora přežily a vrátily se do rodné země.
Po osvobození v roce 1945 dokončila svoje vzdělání a začala pracovat jako úřednice ve Všeobecném penzijním ústavu v Praze. V té době se seznámila se svým pozdějším manželem, za něhož se v roce 1951 provdala. Ze zaměstnání odešla po pěti letech, aby se kromě svých dvou dětí mohla starat o těžce nemocnou matku a postupně i o dvě děti své sestry. Po smrti matky nastoupila v roce 1971 do Telexportu Československé televize jako referentka. Po odchodu do důchodu se rozhodla přestěhovat do Lidic, kde také dosud žije.
Jaroslava Skleničková je autorkou knih Jako chlapce by mě zastřelili a knihy  Vzpomínky mě stále tíží.

V knize Vzpomínky mě stále tíží je lidická tragédie vykreslena v nových, zcela nečekaných souvislostech, nutících k úvahám, vedoucích k možná pro někoho nečekaným závěrům. Kniha je cenná autentickým pohledem ženy, která proti své vůli musela projít kalvárií, o níž dokáže psát věcně, bez sebelítosti, ba vtipně. Její výpověď je strhující a hluboce lidská.

vzpominky      nemecky

                                                                      Německé vydání vzpomínkové knihy Jako chlapce by mě zastřelili

 

Na závěr setkání uctili účastníci minutou ticha památku dlouholetého člena KALF a pracovníka Památníku Lidice Mgr. Přemysla  Veverky, který opustil naše řady v letošním roce.

 

Autor: Š. Hrušková

Památník Lidice

 

 

 

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna