Ochutnejte víno z ČZU, radí MFDNES

Špičkový sommelier ocenil víno z České zemědělské univerzity, přesněji řečeno z univerzitního vinařství Chloumek u Mělníka.

Magazín Víkend MF DNES požádal sommeliéra Marka Babisze, aby vybral 25 českých a moravských vín, která opravdu stojí za ochutnání. Hlavní sommeliér Salonu vín České republiky, do něhož je každým rokem na základě přísného systému a hodnocení vybráno 100 nejlepších tuzemských vín, z nich vybral 25 lahví se zajímavým příběhem.

Jedním z těchto pětadvaceti top vín je Ryzlink Rýnský z Chloumku. A co o něm sommeliér prohlásil? „Toto kabinetní víno je jedno ze tří vín v salonu pocházející z Čech a ne z Moravy, což není jeho jediná zajímavost. Ryzlink z Mělníka je „pouze“ kabinetní víno, přičemž mnozí mají pocit, že vyšší kvalitu zaručuje minimálně výběr z hroznů. Mohu-li si dovolit radit, vždy nejprve ochutnejte. Bylo by chybou toto krásně pitelné víno opominout.“

V Národní soutěži vín – vinařská oblast Čechy 2016 v srpnu letošního roku získal vinařství ČZU  čtyři medaile. Sylvánské zelené – ročník 2015, Müller Thurgau – ročník 2015 a Rulandské bílé – ročník 2015 získalo zlatou medaili. Ryzlink rýnský – ročník 2014 získal stříbrnou medaili.

Do soutěže Salon vín mohou vinaři přihlásit pouze vína vyrobená výhradně z hroznů vypěstovaných v České republice. Vína nejprve procházejí systémem oblastních soutěží. Uspějí-li v nich, mohou být přihlášena do finálové soutěže Salonu vín. V prvním finálovém kole je vybráno 200 vín, ve druhém pak konečná stovka. Ochutnat je lze na zámku ve Valticích, kde je připravena tzv. degustační expozice.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna