Dostavba okruhu: Ticho, nebo klid před bouří?

Dostavba okruhu (stavba 511), která spojí dálnici D1 a Běchovice, se vypařila z hlavních stránek. Jedná se o všech možných dopravních stavbách, jen o okruhu ne.

Sdružení starostů z jihovýchodu Prahy čeká na odpověď. Jeden z nich – Milan Wenzl, starosta Praha 15 (ANO), předal koncem září ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO) memorandum téměř 30 starostů z jihovýchodu Prahy, kteří upozornili na liknavý postoj k stavbě 511. Dokument je také adresovaný komisaři Evropské komise pro životní prostředí, námořní záležitosti a rybolov Karmenu Vellovi. Zatím je ticho, stejně bez odezvy zůstal dopis premiéru Sobotkovi.

Pozoruhodná je iniciativa starostů z druhé strany Prahy, tedy ze severu. Dali si název Starostové pro okruh. Těch se stavba 511 nijak zvlášť nedotýká, už proto, že ji od nich odděluje hotová stavba 510 (to je ta dálnice, co vede kolem Černého Mostu a Horních Počernic). Ale týkají se jich další nedostavěné úseky 518, 519 a 520. Někteří z nich se nechali slyšet, že když se začne jednat o stavbě 511, dají to k soudu, stejně jako někteří občané z Běchovic, kteří tam mají své partikulární zájmy. A tak přes Jižní Město a Spořilov pofrčí dál denně na 120 tisíc aut, z toho cca 13 tisíc kamionů.

Na vládě už zahájila činnost pracovní skupina pro dostavbu stavby 511. Zasedla jednou a řešila výkup pozemků!

Neměly být už dávno vykoupeny? A samozřejmě řešila podklady pro posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Faktem ovšem je, že by skupina nevznikla, kdyby nebylo vícero iniciativ, například STOP kamionům, anebo nátlak Petra Dolínka (ČSSD) se zákazem vjezdu kamionů.

První s iniciativou za dostavbu okruhu přišel už dávno Petr Sýkora z Jižní Město náš domov (JMND). Zorganizoval několik demonstrací, sebral 2,5 tisíce podpisů pod petici STOP kamionům.

„Volby už skončily a další budou až za rok,“ říká ironicky k tichu kolem stavby 511. „Podpisy sbírám dál, mám jich přes 4000 a už se chystám je zase předat premiéru Sobotkovi. A snažím se dostat do nějakých komisí, abych měl přehled, co se kolem 511 děje. Pro mě to nebylo a není předvolební téma. A chystám další demonstraci, doufám, že účastníci některé lidi překvapí,“ uvedl pro Naši Prahu Petr Sýkora.

 

Zdroj: Naše Praha 4

Náhledové foto: Záběr z protestu Spořilovských ze dne 14. září 2016, pro urychlenou dostavbu Pražského okruhu, novinky.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna