Vědci budou jednat o ochraně deštných lesů a biologické rozmanitosti

Ve dnech 8. a 9. listopadu 2016 se na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) uskuteční 3. ročník mezinárodní vědecké konference o ochraně tropické biodiverzity TBCC (Tropical Biodiversity Conservation Conference). Hlavním cílem konference bude hledání nejefektivnějších cest k ochraně deštných lesů a biologické rozmanitosti (biodiverzity).

TBCC se zaměřuje na všechny aspekty ochrany tropické biodiverzity, které jsou v souladu s principy udržitelného rozvoje. K hlavním tematickým okruhům konference pravidelně pořádané v ČR, Mexiku a Indonésii patří rozvoj venkova v tropických oblastech, ekologie lesních ekosystémů, in-situ a ex-situ metody ochrany živočišných druhů a alternativní metody ochrany přírody jako například mikrofinance.

Na letošním ročníku TBCC v Praze 2016 vystoupí řada významných hostů z ČR i zahraničí. Svou účast mj. potvrdili Sarah Farrand – holandská veterinářka a členka mezinárodního týmu Veterinářů bez hranic, vietnamská aktivistka a vědkyně – Hoa Tran či Louise Fletcher – bojovnice za ochranu chráněných luskounů, kteří jsou momentálně nejvíce obchodovaným savcem na světě.

Na konferenci zazní příspěvky na téma nárůstu ilegálního obchodu s ohroženými druhy živočichů či spolupráce s místními komunitami v Malawi na ochraně zdraví tamních zvířat.

Jan Šobotník (ČZU) shrne výzkumy ekologie termitů, které dlouhodobě zkoumá v Jižní Americe a Africe. Karolína Brandlová (ČZU) připomene úsilí o zachování ohrožené antilopy Derbyho.

Důležitým a diskutovaným tématem bude také problematika palmového oleje. O zkušenosti z boje proti palmovým plantážím se podělí uznávaný primatolog Stanislav Lhota.

Konference se bude konat v Kruhové hale České zemědělské univerzity v Praze (Kamýcká 1296 v Suchdole), jednacím jazykem bude angličtina. Registrace a účast na konferenci jsou pro všechny zdarma. Více informací o TBCC 2016 a fotografie naleznete na webových stránkách Fakulty tropického zemědělství ČZU: http://tbcc.ftz.czu.cz

Záštitu nad konferencí převzal ministr životního prostředí Richard Brabec.

Generálním partnerem je ZOO Liberec, která je zároveň zakládajícím členem CCBC (České koalice pro ochranu biodiverzity) – platformy pro spolupráci svébytných organizací a projektů, které již řadu let působí na poli ochrany biodiverzity a rozvojové pomoci.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna