Na Suchdole 1500 lidí bez kanalizace, letos a napřesrok se situace změní

Na území hlavního města stále není 12 tisíc lidí napojeno na splaškovou kanalizaci. Situaci začal magistrát napravovat minulý týden v Suchdole, v dohledné době by se mohli dočkat i obyvatelé Točné v Praze 12.

Zejména v okrajových částech metropole musí fungovat množství domácností bez zavedené splaškové kanalizace. Zdejší obyvatelé roky marně žádali, aby také u nich byla tato naprosto základní infrastruktura vybudována. Až nyní to vypadá, že budou vyslyšeni.
Vůbec nejhorší situace z celé metropole je pražském Suchdole, celkem 1500 lidí tam nemůže žít v důstojných podmínkách. Až polovině z nich ale pomůže nová kanalizace, která začala vznikat minulý týden v oblasti zvané Budovec.

 
Měla by vzniknout stovka přípojek

Podle starosty městské části Petra Hejla (SOS) by měly práce skončit za šest měsíců, záležet však ještě bude na tom, jak dlouhá bude zimní přestávka.

„Lidé se budou moci připojit po kolaudaci stok a přípojek, kterou bychom rádi prováděli po etapách, jak bude stavba postupovat, abychom zkrátili čekání na připojení na minimum,“ vysvětluje starosta.

V rámci této zakázky za 43,8 milionu korun by měla vzniknout stovka přípojek převážně k rodinným domům. Podle Hejla tím končí dvanáctiletá blokáda výstavby nové infrastruktury v Suchdole ze strany hlavního města.

 

Dokončení se plánuje o rok později

Příští rok na jaře se pak začne s další výstavbou kanalizace pro 76 domů v další části Suchdola. Tady se plánuje dokončení o rok později. V tomto případě městská část aktuálně připravuje výběr zhotovitele a žádost o dotaci z fondů Evropské unie.

Tím ale stále nebude v této části Prahy hotovo.

„Potom bude zbývat ještě asi 35 nemovitostí ve Starém Suchdole, kde se nyní projednává změna dokumentace. K realizaci bychom se rádi dostali v roce 2018,“ dodává Petr Hejl.

 

Na dvanáctce vznikne nová čistička

Složitá situace panuje i na opačné straně Prahy. Nyní finišují přípravy na výstavbu veřejné splaškové kanalizace a lokální čistírny odpadních vod v Točné, která je součástí Prahy 12.

Komplikovaná stavba má začít příští rok na podzim a potrvá další dva roky. Náklady se vyšplhají až na více než 107 milionů korun. Stavba je navržena pro 850 obyvatel, což je o 200 více, než je dnes obyvatel Točné. Počítá se tak s rezervou pro budoucí zástavbu v této lokalitě.
Situace bude řešena pomocí lokální čističky

„Tam je problém v tom, že není hotový ani přivaděč, kam by se mohly domácnosti napojit. Proto jsme se situaci rozhodli vyřešit pomocí lokální čističky s tím, že až bude vybudován převaděč, lidé se přepojí,“ vysvětluje radní Prahy pro infrastrukturu a životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalice).

Praha 12 řeší chybějící kanalizaci i v dalších oblastech městské části.

„Například na neodkanalizovanou část v Komořanech jsme tento týden obdrželi územní rozhodnutí,“ říká místostarostka Prahy 12 Daniela Rázková (Změna pro Prahu 12) a dodává, že se podobný projekt připravuje i v Cholupicích.

 

V roce 2008 dojde k realizaci

Na zavedení splaškové kanalizace čeká také část obyvatel v Třebonicích, Újezdu nad Lesy, Nebušicích, Radotíně nebo Horních Počernicích, kde chybí 73 obyvatelům.

„Předpokládáme, že v příštím roce budeme mít hotový projekt a stavební povolení a v roce 2018 dojde k samotné realizaci,“ upřesnila starostka Prahy 20 Hana Moravcová (Šance pro Počernice).
Zdroj: Deník.cz

Komentářů ( 2 )

  1. / Odpovědětemocionální troska
    Popravdě mi to připadá, jako snaha o záchranu se před blížícími se volbami a koupení si voličů výstavbou kanalizace po 12 ti či více letech nečinnosti vedení obce...a kdo tomu celou dobu velí SOS.....To je jako, když se potápí loď a vyšle nouzový signál a doufá v záchranu. Tak snad nám nebudou zastupitele skákat z paluby do ledové vody.....
  2. / OdpovědětMarek Bor
    Nerad to říkám, ale neříkejme hopla. Výše zmiňovaná druhá fáze (viz. "Příští rok na jaře se pak začne s další výstavbou kanalizace pro 76 domů") je jen v procesu přípravy žádosti o dotaci. Stejná žádost už byla podána vloni a z procesních důvodů byla zamítnuta. Jediné co tedy máme v danou chvíli jisté, je částka 43,8 mil Kč pro výstavbu na Budovci.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna