Výstava TRANSPORT SMRTI Litoměřice – Velešín

Dovoluji si váš pozvat na výstavu TRANSPORT SMRTI Litoměřice – Velešín připravovanou do výstavních prostor zámecké půdy pro období 26. leden – 30. duben 2017 (od středy do neděle: 10 – 18 hodin).

V polovině dubna 1945 vypravili nacisté z koncentračního tábora v severočeských Litoměřicích vlakový transport s vězni… Česko-německý projekt Vojenského historického ústavu a KZ-Gedenkstätte Flossenbürg sleduje cestu tohoto transportu, která vedla přes Lovosice, Kralupy, Roztoky, Prahu a Olbramovice až do jihočeského Velešína, kde se vězni dočkali 8. května osvobození.

Výstava zasazuje příběh transportu do širšího historického kontextu. Zároveň si všímá i konkrétních aktérů těchto událostí – vězňů, dozorců i civilních obyvatel – a jejich osudů. Tematizuje fenomén pomoci transportovaným vězňům ze strany železničních zaměstnanců i obyčejných civilistů, otázku poválečného vyrovnání se s pachateli trestných činů i obraz těchto událostí v naší kolektivní paměti.

Výstava vychází z několikaletých historických rešerší v domácích i zahraničních archivech a muzeích, ze soukromých sbírek a rozhovorů s pamětníky. Prezentuje bohatou obrazovou dokumentaci, která je v případě transportů smrti naprosto ojedinělá.

Plakát – Transport smrti

Vernisáž výstavy proběhne 25. ledna (středa) od 17 hodin v historickém sále zámku.

 

Srdečně za muzeum zve

 

Marcela Uhlíková, PR, vztahy k veřejnosti a médiím, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna