Sixteen

Bílá královna se nevzdává!

Vzpomínáte na tu bílou klisničku z Velké Pardubické, která vyhrála dvakrát po sobě? V roce 2012  byla Sixteen převezena na Brandejsův statek, aby si zde užila poklidný důchod. Její zdravotní stav byl již před lety ohrožený, nyní se k nám dostala zpráva, že se ještě zhoršil. (O jejím dnešku vypráví rozhovor webu Izun.eu.)

Proto jsme se vydali ji navštívit a zjistit, jaká je pravda. Než se však dostaneme k její „penzi“, pojďme si připomenout, jak to vše začalo!

DSC_5937pro web-350x223Celý příběh této klisny jménem Sixteen začal 27. března 2000 ve Francii, kdy se narodila klisně jménem Semantica. O rok později odtud byla odvezena svým novým majitelem, režisérem Jaroslavem Boučkem, do České Republiky. Byla umístěna na statek k Pavle a Josefu Váňovi, kde započala celou svou závodní kariéru, během níž dokázala mnoho. Za její největší úspěch je považována dvojnásobná výhra ve Velké Pardubické, a to v letech 2007 s žokejem Dušanem Andrésem a 2008 s žokejem Josefem Bartošem.

 

Na vrcholku svého života a nyní v „závodním důchodu“ je jedna z nejpopulárnějších klisen z dostihového světa. Během své závodní kariéry, která trvala 10 let, dokázala vydělat přes 9 milionů korun. Díky tomu se jí přezdívá Bílá královna.

V roce 2012 byla převezena na Brandejsův statek, který se nachází na pozemcích naší univerzity. Na ČZU se bohužel dostala velmi nemocná. Má melanom konečníku a zranění z dostihů, která se také čas od času ozvou.

Dokonce se o ní od roku 2013 natáčel časosběrný dokument, který již dvakrát odvysílala Česká televize.

A jak je na tom naše královna nyní? Na podzim byl její zdravotní stav velmi vážný, popraskalo jí několik melanomů. Podařilo se však vše dát do pořádku a paní Lucie Starostová se nám o naší dostihovou hvězdu stále s láskou a úctou stará. Můžete se za ní kdykoliv stavit a přinést jí něco dobrého na zub. Bude jedině ráda!

 

Proto jsme kontaktovali paní Starostovou osobně a zeptali se jí na několik otázek ohledně Sixteen.

žena■ Jak se vůbec stalo, že je Sixteen ustájená po své kariéře zde ve stájích naší školy?

Stalo se to náhodou. Ještě, když Sixteen závodila, jezdila sem dcera a hlavně vnučka pana majitele Jiřího Boučka. Panu Boučkovi se líbilo, že se snažíme i přes veškeré nesnáze stále něco budovat a o koně se pečlivě staráme.

 

 

 

■ Jak je na tom momentálně její zdravotní stav?

Na podzim začaly melanomy výrazně narůstat –  každý den jsme postižená místa sprchovali a  ošetřovali heřmánkem, betadine, řepíkem či aloe vera. Musela se držet neustále v čistotě. Teď je na tom díky zimě (a snad i díky nám) velmi dobře. Je tlustá a spokojená.

■ Jezdí ji někdy navštívit pan Váňa?

Ten ne, bylo vidět, že se navzájem moc nemusí a navíc má každý rok padesát koní v tréninku. Na vánoce jezdí její žokej pan Bartoš a pan Bouček je tu téměř každý týden s mrkví a jablky.

■ Probudí se v ní někdy závodní duch?

Ne, ale pravděpodobně pokud bychom chodili cválat na pole, tak by se to mohlo stát. Opravdu je strašně hodná, v terénu i na jízdárně.

■ Film, který se o Sixteen natočil, se natáčel zde?

Ano, natáčeli tady několikrát. Na to, kolik hodin zde točili, toho ve filmu zase tolik nebylo.

■ Co na film říkáte Vy?

Dle mě je to natočené zvláštně. Celý film namluvila Tereza Voříšková takovým hlubším, smutným hlasem. Přijde mi to celkově smutné, ale takový život Sixteen rozhodně nebyl. Možná je to umění, těžko říct.

■ Líbil se Vám tedy film či ne?

Líbil. Znám celou její historii a i všechny lidi, co ve filmu byli. Jen její obraz je vykreslen jinak, než by mě potěšil.

■ Dostává kvůli svému onemocnění speciální stravu?

Určitě. Je to potřeba kvůli melanomům, které má okolo konečníku a i uvnitř konečníku. Musíme dbát na to, aby se bez obtíží vyprazdňovala. V létě se pase (tráva má vysoký obsah vody) a jinak dostává lněný, kukuřičný nebo řepkový olej, mash a celkově kašovitější stravu.

■ Je možné jít se jen tak podívat za Sixteen? Chodí sem za ní hodně lidí?

Myslím, že byla Bílá královna hodně populární. Ze začátku sem jezdilo opravdu hodně lidí, pak se zájem zvedl při jejích narozeninách v loňském roce, kdy oslavila šestnáctiny a také po odvysílání dokumentu. Škoda, že jsme si hned po jejím příjezdu nezaložili knihu návštěv.

■ Myslíte si, že toto místo proslavila?

Rozhodně ano, je to naše mediální tvář. Udělala nám velmi dobré jméno, i když jsme byli kritizováni za to, že je zrovna u nás a ne na nějakém „lepším“ místě.

■ Přivedla vám sem Sixteen díky své popularitě nějaké sponzory?

To bohužel ne. Škoda.

■ Zeptám se už jen na naší tradiční otázku na závěr. Jaký máte názor na klecový chov drůbeže?

Na tuto otázku jsem už jednou odpovídala. Já jsem skoro vegetarián. Jsem proti tomu, zvířata by měla mít více volnosti a klidu.

DSC_5908pro web-350x559

Ušní známka zpovídaného

Jméno: Ing. Lucie Starostová

Povolání: kantorka na ČZU

Krátký životopis:
Lucie Starostová učí na naší univerzitě předmět Jezdectví a vozatajství, Základy chovu koní a jezdectví, Chov koní a jezdectví a Moderní směry v chovu koní. Vede také Brandejsův statek a Akademický jezdecký klub. 

 

Pohled redaktora

Rozhovor s paní Starostovou byl velmi pohodový. Dozvěděla jsem se od ní mnoho informací ohledně koní a je vidět, že svoji práci dělá ráda a moc ji baví. Myslím si, že je to žena na správném místě.

 

Izun.eu, Veronika Šmídová, foto: Tereza Kejzarová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna