Přečetli jsme: Jak správně chránit své energie v zimě

Zima je období, které přináší nejslabší energie v roce. Slunce je nejníže a jeho paprsky nejsou schopny zásobit Zemi a tím ani nás dostatečně silnou energií. Celá příroda se tak jakoby ukládá ke spánku, protože jí tato energie chybí. A člověk není výjimkou.

 

V zimním období se životu nedaří. Nemá žádnou podporu ani zdroj energie. Proto veškerou energii, kterou potřebujete k životu, musíte dávat ze svého. Tím však velmi oslabujete svůj organismus. Pokud je organismus takto oslaben, nemůže se dobře bránit útokům různých virů a bacilů. Ty na nás útočí, pokud není dostatečný mráz, aby je spálil. Abyste zimu přežili ve zdraví, musíte se o svoji ochranu dobře starat.

 

V zimě

musíte zabránit tomu,

aby chlad

vstoupil

do vašeho těla

 

Nejčastější příčinou oslabení organismu je chlad. V zimě (listopad, prosinec, leden) vládne element Vody, což je právě energie chladu. Musíte se bránit tomu, aby chlad nepronikl do vašeho těla. Jakmile chlad vaše tělo ovládne, musí se mu začít bránit. První, kdo Vodu (chlad) začne z těla vypuzovat, je element Dřeva.

Jakmile je vám zima, máte tendenci se začít pohybovat, abyste lépe rozproudili krev a tím ohřáli tělo. Tento pohyb je evokován právě Dřevem. Pokud to neuděláte, nebo Voda je silnější než energie Dřeva, pak nastoupí druhý „ochránce“ – Země. Ta vytvoří hlen, kterým se bude snažit chlad z těla odvést pryč. Vy tak dostáváte rýmu a vykašláváte hlen. V tomto případě je nutné se hlenu zbavit, abyste se z těla chlad odstranili.

Musíte proto dobře a často smrkat a vykašlaný hlen vyplivnout. Jinak hlen chlad z těla neodvede. Pokud i tato ochrana selže, přistoupí tělo na poslední a zároveň nejvíce vyčerpávající boj – Oheň. V této fázi boje dostává tělo horečku, která má chlad zničit. Tuto horečku byste neměli srážet. Většinou trvá tři dny a díky ní chlad z těla odchází a vy se opět uzdravujete.

 

Nachlazení

je výsledkem

slabé imunity.

Chlad pronikl

do vašeho těla

a to s ním zápasí

 

Jak vidíte, tělo se umí bránit samo. Ale je to pro něj velmi vyčerpávající. Celý organismus vyčerpá mnoho energie, která pak chybí vašim orgánům. Ty pak mohou být snadno napadené a nemoci jsou pak o to horší. Je proto důležité, abyste s chladem „bojovali“ dříve, než napadne vaše tělo.

Důležité proto je zamezit možnosti, aby chlad do těla vůbec vstoupil. Čínská medicína říká, že nemoci vstupují do těla krkem – šíjí. Je proto velmi důležité, abyste v zimě nosili šály, šátky, roláky a krk si co nejlépe chránili.

Krk

 

Dobře chráněný krk

je základem

„boje“

proti onemocnění

 

 

Musíte také jíst teplé jídlo a pít horké nápoje. V jídelníčku musí být ingredience, které zahřívají – zázvor, skořice, alkohol. Takové svařené víno nebo grog jsou ideální prevencí J. Měli byste ale také jíst silné vývary a tučná jídla. Tuk chrání tělo před napadení chladem lépe, než drahá bunda z kajčího peří.

Stačí tedy v zimě dělat ty správné věci a choroby se k vám ani nepřiblíží.

 

Silný „dlouhý“ vývar byste měli mít na svém jídelníčku v zimním období denně

Silný „dlouhý“ vývar byste měli mít na svém jídelníčku v zimním období denně

 

Zdroj: Jiří Čermák, akademiestesti.wordpress.com/2016/11/22/jak-spravne-chranit-sve-energie-v-zime/

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna