Tendr na opravu Šlechtovy restaurace má vítěze, práce by měly být hotovy příští rok na konci léta

Vítězem výběrového řízení na firmu, která opraví Šlechtovu restauraci ve Stromovce, se stala stavební a restaurátorská firma Pracom. Nabídla nejnižší částku 101 milionů korun bez DPH. Novinářům to 14. února řekl pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Předpokládaná cena zakázky byla městem stanovena na 169 milionů. Do soutěže se přihlásilo deset zájemců.

 

Šlechtova restaurace dlouhodobě chátrá a město v minulosti její opravu několikrát odložilo.

„Pevně doufáme, že bude oprava za tuto částku realizována. Nyní platí patnáctidenní lhůta pro odvolání neúspěšných uchazečů. Pokud se nikdo neodvolá, začátkem dubna by mohla být stavba předána zhotoviteli,“ řekl Wolf. Po započtení DPH by měla stavba vyjít na zhruba 122,8 milionu korun.¨

 

Práce by měly trvat zhruba 16 měsíců, rekonstrukce tak má být dokončena na přelomu srpna a září 2018. Po skončení oprav vypíše město tendr na provozovatele.

Šl.obrazky.czBudova projde kompletní rekonstrukcí. Uvnitř budou restaurovány historické prvky včetně stropní fresky Apollóna s Venuší nebo umělá krápníková jeskyně, v níž bývala plastika Poseidona. Provoz parku by při rekonstrukci neměl být omezen.

 

Oprava památky měla původně vyjít na čtvrt miliardy korun. Nákladný projekt ale dostal architekt za úkol zjednodušit. Ubude tak schodišť, výtahů i sociálního zařízení.

 

 

Šlechtova restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Jméno nese po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl ale dostavěn v polovině 19. století.

 

Zdroj:www.prazskypatriot.cz

 

O MINULOSTI ŠLECHTOVY RESTAURACE

Co s načatým víkendem? Mnozí z Pražanů se často rozhodnou, že svůj volný čas, zvláště za vlídného počasí, prožijí ve Stromovce – bývalé Královské oboře. Zatímco ve 20. – 30. letech 20. století bývala cílem těchto vycházek Šlechtova restaurace, dnes se návštěvníci Stromovky musí spokojit jen se stánkem vedle chátrající budovy.

slechtova-restaurace-475Jelikož kauza Šlechtova restaurace nebo zkráceně Šlechtovka plní stránky českého tisku už několik let, v nichž se hovoří o její snad odvratné zkáze, dnešního příchozího už zdálky překvapí zdánlivě opravená-novotou zářící budova. Zblízka však zjistí, že jde o jakousi Potěmkinovu vesnici. Zchátralá stavba je totiž zakryta tapetou, na níž je obnovená fasáda jen namalovaná.

 

 

Málokoho napadne, když bloumá kolem kdysi slavného výletního místa Pražanů, že jde od roku 1958 o kulturní památku s více jak třísetletou historií.

V letech 1689-1692 vyrostl v Královské oboře z iniciativy hraběte Kryštofa Františka Vratislava z Mitrovic barokní letohrádek určený císaři Svaté říše římské Leopoldovi I. Stavitelem se stal snad J. A. Cannevalle – dvorní zednický mistr spolupracující s významným architektem J. B. Matheyem. Letohrádek byl koncipován jako varianta na významnou raně barokní stavbu – Šternberský zámeček v Troji. Původně šlo o dvoukřídlou stavbu s převýšeným patrovým sálem ve středním traktu.

Vnitřní výzdobu provedl malíř Jan Jakub Steinfels. Na stropní fresku umístil antické bohy – Apollóna s Venuší a Amorem, Dianou, Merkurem, Jupiterem, Marsem a Saturnem. Ve výklenku proti vchodu byla umístěna umělá krápníková jeskyně tzv. grotta s fontánou a bronzovou plastikou Neptuna. Císařský dvůr, který pobýval převážně ve Vídni, však letohrádek příliš nevyužíval, proto se v něm skladovalo seno a býval rychle upravován jen před návštěvou císaře.

 

Strop šl

 

Na počátku 19. století byla Královská obora otevřena veřejnosti, tehdy si pražský kavárník Václav Steinitz budovu, nazývanou tehdy Dolním letohrádkem, pronajal a začal zde provozovat restauraci. Až do roku 1855 měla původní podobu barokního zámečku, pak byla rozšířena o verandu s terasou a přestavěna Bernardem Grueberem v novogotickém slohu.

 

 

O třicet let později si tuto proměněnou stavbu pronajal Václav Šlechta, který teprve přispěl k slávě „Šlechtovky“.

 

Po 2. sv. válce byla restaurace znárodněna, chvíli ještě sloužila jako lidová hospoda, ale pak začala chátrat a v 60. letech 20. století byla díky svému havarijnímu stavu uzavřena.

 

Na neblahém osudu zajímavé památky se podepsaly dva požáry a v roce 2002 povodeň, kdy nedaleká Vltava zatopila Šlechtovu restauraci až do výšky 4 metrů.

 

Občanská iniciativa na pomoc restaurace

Už v roce 1996 vznikla Občanská iniciativa pro podporu znovuzrození Šlechtovy restaurace, s tímto sdružením se spojila i Městská část Praha 7 a se Spolkem přátel bezbariérového divadla Královská obora začaly tyto organizace usilovat, aby těmto místům byla vrácena jejich bývalá sláva.

 

Oprava Šlechtovy restaurace byla schválena na zasedání obvodního zastupitelstva už v roce 2001, ale tehdy musela ustoupit důležitějším projektům. V roce 2010 se uvažovalo o 50 milionech, které by byly vyčleněny na první fázi její opravy. Tehdy se počítalo s dokončením rekonstrukce do roku 2012. V plánu bylo obnovit restauraci a v prvním patře zřídit kavárnu s terasou, v barokním sále pak pořádat společenské akce, koncerty nebo výstavy.

1585346_379187_Slechtova_restaurace

 

Zájem o obnovu Šlechtovky měla a stále má široká veřejnost. Mf Dnes uspořádala v roce 2012 anketu mezi čtenáři, která pražská památka by si zasloužila záchranu, a v hlasování zvítězila Šlechtova restaurace ve Stromovce.

Opravami byla pověřena firma Metrostav, která počítala na rekonstrukci s částkou 250 milionů korun. Tato suma se však Magistrátu hl. m. Prahy, jež je v současné době vlastníkem nemovitosti, zdála přemrštěná, a tak se jednání začala vléct. Navíc peníze vyčleněné na rekonstrukci byly nakonec použity na dostavbu bazénu Šutka. Hlavní město Praha bylo ochotno na opravu památky věnovat v roce 2012 jen 5 milionů korun.

 Začalo se uvažovat jen o nejnutnějších zabezpečovacích pracích, jak vše dopadne a kdy, případně vůbec zdali se bývalý letohrádek znovu zrodí k potěše Pražanů, je stále ještě nedořešené. Slunce a déšť omývají slepá namalovaná okna a zdá se, že znovuzrození Šlechtovy restaurace prozatím uvízlo na mrtvé trati.

 

Zdroj: www.dumazahrada.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna