Radnice Suchdola rozdělí 360 tisíc korun na projekty obyvatel

Radnice Suchdola rozdělí 360 tisíc korun na projekty obyvatel. V tiskové zprávě o tom informovala místostarostka Věra Štěpánková. Podobné takzvaně participativní rozpočty už mají Praha 3 a Praha 6, Zbraslav a Praha 10 pořádají už druhý ročník. Hlavní město v rozpočtu počítá s tím, že čtvrtím na projekty přidá 50 procent nákladů.

 

„Jedná se o metodu, kdy radnice vyčlení část financí z ročního rozpočtu, a obyvatelé podávají návrhy a následně i rozhodují o tom, co by se za vyčleněné peníze dalo v jejich městské části upravit,“ vysvětlila Štěpánková.

V Praze 10 loni lidé vybrali projekt na úpravu okolí stanice metra Strašnická a parku Solidarita. Rozhodovali se mezi 50 projekty, letos se jich přihlásilo o 10 víc. Nejčastěji žádají úpravy zeleně nebo nové lavičky, venkovní fitness nebo piknikové místo. Hlasovat se bude v březnu, aktuálně autoři své projekty představují na veřejných setkáních.

 

Lidé navrhují např. obnovu zvoničky

Podruhé se do projektu zapojují také obyvatelé Zbraslavi. Loni hlasovali úpravu klubu pro seniory a nového přístřešku autobusové zastávky. Na projekty měli 600 tisíc korun, letos to bude milion.

Lidé navrhují například obnovu historické zvoničky, komunitní kompostér, workout hřiště, stoly na ping-pong, meteostanici nebo likvidaci černé skládky. Chtějí také umožnit koupání ve Vltavě nebo zastřešit další zastávku. Hlasování skončí 26. února.

 

Hlasovat se bude na přelomu května a června

Praha 3 v prvním ročníku rozdělila tři miliony korun. Lidé nejvíc hlasovali pro rekonstrukci centra MamaHelp s keramickou dílnou za 294 tisíc korun. Peníze půjdou také na úpravu dětských hřišť v ulicích U Horní Stromky a Na Vrcholu, opravy Centra Matrin pro osoby se zdravotním postižením, zastřešení pramene Krejcárek, zahradu školy na Jarově a opravy skautské klubovny.

Praha 6 plánuje rozdělit v příštím roce na projekty svých občanů pět milionů korun. Hlasovat se bude na přelomu května a června.

Zdroj: deník.cz

V pondělí 27. února mezi 17. a 20. hodinou (po předchozí dohodě i déle) nabízíme možnost konzultovat vaše nápady v rámci participativního rozpočtu ŽIJEME ZDE SPOLU – NÁŠ ROZPOČET. Přijďte do kavárny v přízemí radnice, křeslo je pro vás připraveno.

Nabízíme konzultaci i pomoc při vyplnění žádosti.

Pokud byste potřebovali konzultaci v jiném termínu, napište na e-mail:  e-mail: vstepankovapraha-suchdolcz a domluvíme se.

Těšíme se na vaše návrhy na vylepšení Suchdola. Pro váš nápad máme až 120.000 Kč. Vyneste svůj trumf pro Suchdol!

——————————————————————————————

Lhůta pro doručení návrhů projektů participativního rozpočtu končí 3. března 2017 v 11:00 hodin. Návrhy můžete doručit buď vytištěné do podatelny radnice nebo je můžete zaslat elektronicky na e-mail:  spolupraha-suchdolcz

Web: MČ Praha-Suchdol

 

 

Komentářů ( 2 )

  1. / OdpovědětIvan Vavřík
    Participativní rozpočet ? Je to reklama paní Štěpánkové a SOS za naše peníze z rozpočtu Suchdola. Pravděpodobně si členové SOS, kteří se tohoto smysluplného programu zúčastní, odhlasují třeba romantickou vegetariánskou večeři v komunitní zahradě za svitu loučí… a zpěvu paní Štěpánkové.
    • / OdpovědětIng. Petr Hasnedl
      A nebo si SOS odhlasuje další akci, třeba jako stromořadí, které nikam nevede a nikdo o něj nepečuje a utopí opravdu ´´smysluplně´´ další peníze. Proč to nedáte na podporu sportu, když teď všichni brojí pro to, aby se děti více hýbaly. Bohužel by pohyb prospěl i některým lidem z SOS....a nebo rýč a hrábě v komunitní zahradě, kde je bordel jako v Chánově ve vyloučených lokalitách.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna