Bratři v triku v Roztokách

Dovoluji si vás ozvat na blížící se vernisáž výstavy BRATŘI V TRIKU 70, která proběhne ve Velké výstavní síni Muzea v Roztokách ve čtvrtek 23. února od 17 hodin.

 

Výstava mapuje 70 let Studia Bratři v triku – nejúspěšnějšího a nejstaršího českého studia kresleného filmu, které od svého vzniku v roce 1945 vytvořilo více než 1600 filmů různých výtvarných stylů a žánrů.

Představí hlavní osobnosti studia, mezi které patří např.: Jiří Trnka, Eduard Hofman, Zdeněk Miler, Jiří Brdečka, Zdeněk Smetana, Stanislav Látal, Jiří Šalamoun, Václav Mergl, Petr Poš, Adolf Born nebo Pavel Koutský.

Autorky výstavy: Jana Sommerová a Maria Axamitová

 

Do Roztok na „pohádkovou“ vernisáž srdečně zve

Marcela Uhlíková, PR, vztahy k veřejnosti a médiím

 

O výstavě Bratři v triku 70 v Oblastním muzeu Praze-východ

Díky legendárním večerníčkovým postavičkám, jako je Krteček, Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka nebo víla Amálka, si Studio Bratři v triku pamatují celé generace.

 

Nejen milovníky animovaných českých filmů potěší výstava 70 let Studia Bratři v triku. Výstava představuje hlavní osobnosti studia, mezi které patří např.: Jiří Trnka, Eduard Hofman, Zdeněk Miler, Jiří Brdečka, Zdeněk Smetana, Stanislav Látal, Jiří Šalamoun, Václav Mergl, Petr Poš, Adolf Born nebo Pavel Koutský. „Chceme toho ze zákulisí studia poodhalit co nejvíce. Návštěvníci se tu proto setkají s fotografiemi, návrhy, scénáři, ultrafány, výtvarnými návrhy nebo modely,“ říkají autorky výstavy Jana Sommerová a Maria Axamitová. „Studio vždy spolupracovalo s řadou významných výtvarníků, muzikantů a speakerů. Je proto pro nás velkou ctí být této výstavy součástí,“ dodává Maria Axamitová.

 

Výstava je koncipována do několika historických momentů studia. V první části se návštěvníci seznámí s ultrafány Jiřího Trnky a původními fázemi na pauzovacím papíře od Zdeňka Smetany. Druhá část zobrazuje zakázkovou a programovou tvorbu, ve které vznikaly filmy pro dospělé. Od té se návštěvníci přesunou do třetí části expozice, která ukazuje jednotlivé profese animovaného filmu.

Hlavní dominantou je zde interaktivní koutek s tvůrčí dílnou. V ní si mohou návštěvníci vyzkoušet jednotlivé fáze výroby kresleného filmu.

 

 

Pohled

 

Hlavním symbolem výstavy Studia Bratři v triku jsou především legendární večerníčky, jejichž hlavním zadavatelem byla Česká televize. Známé kreslené postavičky jako například Mach a Šebestová, Krteček, Rákosníček nebo Bob a Bobek jsou vyobrazeny na originálních plakátech. V této části se zabaví hlavně děti, pro které se tu promítá výběr těch nejlepších a nejznámějších večerníčků.

 

Klobouk

                                                                 www.pinterest.com

Výstava shrnující to nejlepší ze sedmdesáti let Studia Bratři v triku je určená jak dětem tak i dospělým. Exponáty jsou vybrané z neuvěřitelného objemu produkce i široké škály témat, žánrů, uměleckých rukopisů, ale i osobitého humoru legendárního studia, které získalo i Oscara.

Zdroj: g.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna