Přečetli jsme: V Praze 7 odhalena pamětní deska chorvatskému biskupovi Josipu Juraji Strossmayerovi, podle něhož má náměstí od roku 1925 své jméno

Za účasti předsedy Parlamentu Chorvatské republiky Božo Petrova, starosty Prahy 7 Jana Čižinského a dalších významných hostů byla v úterý 14. února 2017 v 11 hodin na Strossmayeově náměstí odhalena pamětní deska věnovaná chorvatskému biskupovi, spisovateli, stoupenci slovanské vzájemnosti a čestnému občanu hlavního města Prahy Josipu Juraji Strossmayerovi.

Umístění pamětní desky na Strossmayerově náměstí je společným projektem Chorvatsko-české společnosti a Velvyslanectví Chorvatské republiky v ČR. Slavnostní odhalení se ve spolupráci s MČ Praha 7 uskutečnilo u příležitosti návštěvy oficiální chorvatské delegace v ČR.

Náíměstí

„Velice mě těší, že Strossmayerovo náměstí získalo trvalou připomínku významné a zajímavé osobnosti, po které bylo již v roce 1925 pojmenováno. Biskup Strossmayer byl výrazným zastáncem práv slovanských národů v dobách rakousko-uherské monarchie. Jeho žáci byli pronásledování a mnoho z nich našlo útočiště v Praze, kde se jejich patronem stal Tomáš Garrigue Masaryk. Díky tomu dnes v Praze máme Strossmayerovo náměstí a sedm ulic v různých chorvatských městech nese jméno T. G. Masaryka,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

 

Kromě starosty Prahy 7 a předsedy Parlamentu Chorvatské republiky se slavnostního odhalení zúčastnili velvyslankyně Chorvatské republiky v ČR J. E. Ines Troha, primátor Města Záhřeb Milan Bandić, zástupce církve v Chorvatech monsignor Pero Aračić, farář římskokatolické farnosti u kostela sv. Antonína P. Pavel Semela a další významní hosté.

Předseda Parlamentu Chorvatské republiky Božo Petrov

Předseda Parlamentu Chorvatské republiky Božo Petrov

Jako velvyslankyni Chorvatské republiky v ČR mne těší, že se nám díky umístění této pamětní desky naskytla možnost vysvětlit občanům Prahy, kdo se ve skutečnosti skrývá za názvem frekventovaného pražského náměstí. Biskup Josip Juraj Strossmayer, neúnavný obhájce širších práv a propojení slovanských národů v rámci rakousko-uherské monarchie, si zaslouží, aby se o něm a o jeho důležité roli v chorvatsko-českých vztazích i o velkých sympatiích, které choval k českému národu, obyvatelé Prahy dozvěděli více. Strossmayerovy myšlenky i trvalé pouto navázané mezi ním a Prahou i Čechy nám mohou být vzorem v dalším posilování tak dávno se již datujících přátelských chorvatsko-českých vztahů,“ řekla J. E. Ines Troha, velvyslankyně Chorvatské republiky v České republice.

 

„Tak jako mnozí Chorvaté dříve i dnes, miloval i Strossmayer Prahu, kterou pro její kulturní i přírodní krásy srovnával s Římem, Benátkami, Florencií či Neapolí. Přátelil se s Františkem Palackým a Františkem Ladislavem Riegrem, oceňoval českou pracovitost, sílu ducha a úroveň vzdělanosti. Strossmayer byl bojovníkem nejen za chorvatská, ale i za česká práva a jeho lásku Češi opláceli, jak ukázali i jeho jmenováním čestným občanem Prahy a pojmenováním náměstí jeho jménem. Strossmayerův příklad nás i dnes může stále vybízet k tomu, abychom na podkladě četných pojítek mezi našimi národy budovali přátelské chorvatsko-české vztahy,“ doplnil Marijan Lipovac, předseda Chorvatsko-české společnosti ze Záhřebu.

 

Zdroj: http://www.praha7.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna