Ztráty a nálezy v MHD v Praze tvoří pestrou sbírku

Celkem 5601 ztracených předmětů evidoval v roce 2016 pražský dopravní podnik. Ztoho cestu zpět ke svému majiteli našlo 2170 předmětů.

Kromě toho se pak v dopravních prostředcích našlo také 998 různých osobních dokladů, ty se do celkového počtu ztrát nezapočítávají. Počty ztrát rostou, za poslední čtyři roky se jejich počet zvedl na více než dvojnásobek.

Na co se zapomíná? Prakticky na všechno, vloni to byl dokonce kočárek s dítětem i kočka v přepravce. Do široké škály kuriózních ztrát a nálezů patří například hůl pro mažoretky, dvouvařič, andělská křídla, lékařské oblečení, lékařské razítko, uniforma zdravotní sestry, ale také balík sena, dřevěné meče v pouzdru, policejní obušek, vysílačka, plovací vesta, krabička na zuby včetně chrupu, dále archeologické nářadí, pomlázka, ortopedický podsedák, naslouchadlo, berle, stan, věšák na prádlo, pádlo, sušička na ovoce, africký buben, vodní dýmka, vysavač, olejový radiátor, odpadkový koš, polní lopatka, kostým anděla či láhev whisky.

Z nalezených hudebních nástrojů by se dal vytvořit nejeden orchestr; nalezen byl například hoboj, trumpeta, housle, flétna i klarinet.

„Cestující v loňském roce zapomněli ve vozech MHD řadu cenných i zajímavých věcí, o hodnotnější předměty se zpravidla majitel brzy přihlásí. Perličkou mezi nálezy byl vloni také dron, který ovšem nebyl nalezen uvnitř dopravního prostředku, ale na střeše jednoho z našich autobusů,“ uvedla Petra Tölgyesiová z oddělení Telefonické informace Dopravního podniku hlavního města Prahy.

 

Zdroj: Náš region Praha, foto archiv Praha.eu

 

Metro ztrátyZTRÁTY A NÁLEZY

 

Pokud ve vozidle MHD ztratíte či zapomenete své osobní věci, můžete nastalou situaci řešit několika způsoby:
V případě ztráty v tramvaji či autobusu mohou cestující bezprostředně volat na informační linku 296 19 18 17, kde se po získání podrobnějších informací pracovník linky spojí s dispečerským pracovištěm, které informuje řidiče konkrétní linky.

Pokud je věc dohledána, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout.

Pokud cestující ztrátu nahlásí později, pracovník informační linky mu sdělí telefonní číslo na garáž, či vozovnu, kde se nachází vůz, ve kterém byla věc ztracena.
Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se pak jednou týdně, a to vždy ve čtvrtek, sváží do kanceláře ztrát a nálezů:

Ztráty a nálezy

Karolíny Světlé 5,
110 00 Praha 1
tel.: +420 224 235 085

 

CO DĚLAT V PŘÍPADĚ ZTRÁTY VĚCI V MHD?

 

Nahlášení ztráty tentýž den – V případě ztráty v tramvaji či autobusu mohou cestující volat na informační linku 296 19 18 17, kde se po získání podrobnějších informací pracovník linky spojí s dispečerským pracovištěm, které informuje řidiče konkrétní linky. Pokud je věc dohledána, cestujícímu je sděleno, kdy a kde si může ztracenou věc vyzvednout.

Nahlášení ztráty v následujících dnech – Pokud cestující ztrátu nahlásí později, pracovník informační linky mu sdělí telefonní číslo na garáž či vozovnu, kde se nachází vůz, ve kterém byla věc ztracena.

Všechny nevyzvednuté ztráty a nálezy se pak jednou týdně, a to vždy ve čtvrtek, sváží do kanceláře ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé 5, Praha 1, tel. č. 224 235 085. Otevírací doba po a st 8 – 17:30, út a čt 8 – 16, pá 8 – 14, polední přestávka 12:00 – 12:30.

 

CO DĚLAT V PŘÍPADĚ NÁLEZU?

Pokud cestující nalezne něco ve voze MHD, je nejlepší odevzdat předmět přímo řidiči tramvaje či autobusu, popřípadě v metru dozorčímu stanice.

Možností je samozřejmě také odevzdat předmět v kanceláři ztrát a nálezů Karolíny Světlé 5, Praha 1.

 

Zdroj: Dopravní podnik hl. města Prahy

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna