TEST kávy v kampusu ČZU

Každý z nás si jistě po ránu rád vychutná šálek dobré kávy a na obávané ranní přednášce obzvlášť. Vydali jsme se tedy prozkoumat místa po kampusu ČZU, kde lze dostat kávu s sebou. A kde je podle nás ta nejlepší káva?

 

Testovat kávu jsme se vydali od začátku areálu naší univerzity. Naše první kroky vedli ke stánku DON Cafeto a ty poslední na Technickou fakultu. Na všech místech jsme si dali espresso s mlékem a cappuccino.

Proč právě tyto dva druhy kávy? U espressa je více výrazná chuť a aroma a tím pádem se tyto dvě položky dají lehčeji ohodnotit. Cappuccino jsme vybrali kvůli jeho náročnější přípravě. Správně se má skládat ze tří částí – ⅓ káva, ⅓ mléko a ⅓ mléčná pěna.

Don Cafeto

 

DON Cafeto

teplota: espresso – 55 °C

             cappuccino – 65 °C

doba přípravy: 3 minuty

aroma: jemné, intenzivní a více hořké

značka kávy: bohužel jsme se nedozvěděli, ale je to mix Arabicy a Robusty

chuť:

cena: espresso – 37,-

         cappuccino – 40,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 5 minut

obsluha: nebyla ani nepříjemná a ani ta nejmilejší

poznámka: ke kávě dostanete i sušenku, výběr z bílého a hnědého cukru, při nalévání mléka do espressa se nás pán nezeptal kolik ho tam chceme, mléko do cappuccina šleháno tryskou

So Deli

 

So Deli – Menza

teplota: espresso – 80 °C

             cappuccino – 71 °C

doba přípravy: 5 minut

aroma: divné, přišlo nám, že má káva to nejlepší už za sebou

značka kávy: Piazza D’oro

chuť:

cena: espresso – 25,-

         cappuccino – 30,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 6 minut

obsluha: nebyla ani nepříjemná a ani ta nejmilejší

poznámka: cukr je zde pouze bílý (nachází se zde 2 nádobky, z jedné si cukr berete a do druhé házíte obal, tak pozor, ať si to nespletete jako my), kávy jsou zde dělány pouze namačkáním tlačítek na kávovaru

PEF

 

 PEF

teplota: espresso – 70 °C

             cappuccino – 72 °C

doba přípravy: 3 minuty

aroma: více vody a díky tomu méně intenzivní

značka kávy: L’Aromatica Caffé

chuť:

cena: espresso – 25,-

        cappuccino – 30,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 2 minuty

obsluha: milá a usměvavá

poznámka: cukr je zde pouze bílý, kávy jsou zde dělány pouze namačkáním tlačítek na kávovaru, do espressa jsme si mohli nalít mléka kolik jsme chtěli

FAPPZ

 

FAPPZ

teplota: espresso – 80 °C

             cappuccino – 77 °C

doba přípravy: 3 minuty

aroma: více vody a díky tomu méně intenzivní

značka kávy: L’Aromatica Caffé

chuť:

cena: espresso – 25,-

        cappuccino – 30,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 6 minut

obsluha: milá a usměvavá

poznámka: cukr je zde pouze bílý, kávy jsou zde dělány pouze namačkáním tlačítek na kávovaru, do espressa jsme si mohli nalít mléka kolik jsme chtěli

FLD

 

FLD

teplota: espresso – 67 °C

             cappuccino – 64 °C

doba přípravy: 5 minut

aroma: velmi nelichotivé až odpudivé, připomínalo nám to trochu zatuchlý hadr

značka kávy: Illy

chuť: (po té, co jsme se vůbec kávu odhodlali ochutnat nás chuť vzhledem k aroma příjemně překvapila)

cena: espresso – 31,-

        cappuccino – 37,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 5 minut

obsluha: nepříjemná, měli jsme pocit, že ji obtěžujeme

poznámka: cukr je zde pouze bílý, kávy jsou zde dělány pouze namačkáním tlačítek na kávovaru, dotaz na množství mléka chyběl, můžete si kávu nechat udělat i do hrnečku

SIC

 

SIC

teplota: espresso – 60 °C

             cappuccino – 68 °C

doba přípravy: 3 minuty

aroma: nakyslé, ale intenzivní s divným ocasem

značka kávy: Piazza D’oro

chuť: bez hvězdičky (špatná, strašně divná pachuť na konci)

cena: espresso – 25,-

        cappuccino – 34,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 6 minut

obsluha: milá a usměvavá

poznámka: cukr je zde pouze bílý, mléko do cappuccina šleháno pomocí trysky, do espressa jsme si mohli nalít mléka kolik jsme chtěli, za kávu danou do kelímku s sebou příplatek 2,-

TF

 

TF

teplota: espresso – 67 °C

             cappuccino – 68 °C

doba přípravy: 3 minuty

aroma: nakyslé, ale intenzivní

značka kávy: Piazza D’oro

chuť:

cena: espresso – 25,-

        cappuccino – 34,-

výdrž pěny (pouze u cappuccina): 3 minuty

obsluha: neutrální, paní měla nasazený profesionální nečitelný výraz

poznámka: cukr je zde pouze bílý, kávy jsou zde dělány pouze namačkáním tlačítek na kávovaru, za kávu danou do kelímku s sebou příplatek 2,-

 

Od dob prvního testování kávy na ČZU uběhla už nějaká doba a je toho tady mnoho nového. Můžete se tedy sami podívat na to, kde se káva zlepšila, kde zhoršila a kde to zůstalo stejné.

 

Bufet Cena

es/cap

Teplota 

es/cap

Doba přípravy
Don Cafeto 37,-/40,- 55°C/65°C 3 min
So Deli (Menza) 25,-/30,- 80°C/71°C 5 min
PEF 25,-/30,- 70°C/72°C 3 min
FAPPZ 25,-/30,- 80°C/77°C 3 min
FLD 31,-/37,- 67°C/64°C 4 min
SIC 25,-/34,- 60°C/68°C 3 min
TF 25,-/34,- 67°C/68°C 3 min

 

Za nás vítězí káva u stánku DON Cafeto a na fakultě FAPPZ. Nejhorší kávu naleznete i po 4 letech ve Studijním a informačním centru.

 

Kde je dle vás nejlepší/nejhorší káva na naší univerzitě? Neváhejte nám dát tipy do komentářů!

Pozn. redakce: Všichni, co jsme se opětovného maratonu zúčastnili jsme amatéři, ale velcí milovníci kávy.

 

Zdroj: Izun

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna