Dvě lavičky za 500 000!

Dělají si ze svých obyvatel legraci? Vedení »šestky« nakoupilo nové venkovní posezení. Pestrobarevné lavičky označuje jako »keramická sofa« a každá z nich stála skoro čtvrt milionu korun. Podle kritiků se jedná o zřejmě nejdražší lehátka pro bezdomovce v Praze. „Alespoň budou mít před supermarketem kde spát,“ komentují lavičku na Petřinách lidé na sociálních sítích.

UPROSTŘED LOUKY

Místo dvou »sofa« by radnice mohla koupit kolem sedmdesáti »obyčejných« laviček. Jejich cena se totiž pohybuje mezi třemi až sedmi tisíci korun. Kromě vysoké ceny zaujme i umístění »uměleckých pohovek«. První je totiž umístěna uprostřed liduprázdné louky, druhá nedaleko popelnic na Petřinách.

„Místo na Červeném vrchu je téměř opuštěné. Na Petřinách bych naopak nikomu nedoporučovala sedět v blízkosti tolika projíždějících aut,“ popsala Blesku zastupitelka Prahy 6 Marie Kubíková.

OŽIVENÍ PROSTORU?

Nápad údajně vzešel od místostarosty Prahy 6 Martina Polácha (ANO). A radnice si investici pochvaluje.

„Hlavním impulzem bylo oživení veřejného prostoru. Toto dílo v sobě snoubí funkci užitnou a uměleckou stránku. Obě místa byla vybrána proto, že jsou exponovaná a nejsou známá v Praze 6,“ obhajoval novinku mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

***

Další skandál Slavnostní představení »keramických sofa« doprovázely posměšky – na účet et radnice Prahy 6.

Zvlášť po nedávné kritice starosty Ondřeje Koláře za radnicí placený článek v časopise Playboy. Místostarosta Polách se k lavičkám nemohl vyjádřit, jelikož je již několik dní v zahraničí.

Umělecká díla Každá z »keramických h sofa« od autorky Alexandry eKoláčkové stojí – 240 tisíc korun.

 

„Ta a částka je přímo úměrná – tomu, že jde o originální – umělecké dílo. Je v tom zahrnuta výroba i instalace na místo. Pokud by se tato místa neosvědčila, je možné je následně přesunout do jiné lokality,“ uvedl Martin Churavý.

Zdroj: text i obr. Blesk.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna