Přečetli jsme: Generální ředitel Řízení letového provozu ČR Jan Klas řekl: Paralelní dráha je pro Ruzyni nezbytná + stanovisko Suchdola

■ Na Letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni má po roce 2020 přibýt paralelní přistávací a odletová dráha. Je to skutečně nutné?
Paralelní dráha je pro rozvoj pražského letiště naprosto nezbytná a já jsem velkým příznivcem jejího vybudování.

■ Jde přece o obří investici, vždyť spolu s rozšířením Terminálu 2 si to má vyžádat 27 miliard korun…
Je ale třeba si uvědomit, že dráha pak bude sloužit desítky let. Možná se zdá, že možnosti k zvyšovaní kapacity Ruzyně i při dnešním dráhovém systému ještě existují, ovšem ne v těch nejatraktivnějších časech, které požadují letečtí dopravci. Navíc i z hlediska hlukové zátěže jsou dvě dráhy příznivější než nynější jedna. Výstavbou té paralelní možná dojde ke změnám v oblasti hlukového zatížení, ale stovkám tisícům obyvatelům hlavního města se významně uleví.

■ Nechystá i váš státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) nějaké investice v Ruzyni?
Po vybudování paralelní dráhy tam budeme muset postavit novou řídicí věž a posunout ji do jiného místa, než stojí ta dnešní.

I z hlediska hlukové zátěže

jsou dvě dráhy

příznivější než nynější jedna

 

■ Za loňský rok vykázalo ŘLP rekordní čtyřmiliardové tržby a hrubý zisk téměř 480 miliónů korun. Je to jen zásluhou konjunktury, která i v letecké dopravě panuje?
Jsme závislí na poptávce po českém vzdušném provozu, v němž bylo loni zaznamenáno 836 917 letadel, tedy o 57 tisíc víc než předloni. Výsledky by ale nebyly tak dobré, kdybychom na poptávku nedokázali odpovědět kvalitními službami. Současně je to výzva i pro letošní rok. Letový provoz průběžně roste a v Evropě jsme jedni z mála, kteří nezpůsobili žádné zpoždění navigovaných letadel.

■ Navigační služby poskytujete všem mezinárodním letištím v ČR. Ruzyni vzrostl loni počet cestujících, ale co regionální aeroporty?
Jsme rádi, že růst letecké dopravy se konečně projevil i v Praze, kde několik let provoz klesal v důsledku potíží Českých aerolinií, což už je ale minulost. Na regionálních letištích však budeme vždy svědkem přelévání provozu, tak jak se mění zájem aerolinek o jejich využívání.

Služby poskytujeme regionálním letištím v Brně, Ostravě a Karlových Varech a rádi bychom to rozšířili i na České Budějovice, o což se nyní budeme ucházet. Využít do budoucna chceme i projekt letištních služeb na dálku, aniž by na daném letišti museli být dispečeři přítomni. Tato metoda má v zahraničí stále více příznivců, protože umožňuje podstatně snížit náklady.

■ ŘLP má i výrazné komerční aktivity, zejména Leteckou školu, v níž procházejí výcvikem čeští i zahraniční piloti a dispečeři. Počítáte s rozšířením těchto služeb?
Jejich rozšiřování se odvíjí od toho, jak jsme úspěšní při získávání kontraktů. Teď jsme získali skutečně významný na vyškolení leteckých dispečerů v Bosně. Tento kontrakt má hodnotu 7,5 miliónu eur (v přepočtu 199 miliónů korun). Úspěšně si vede i naše dceřiná společnost Czech Aviation Training Academy, v níž byl nedávno uveden do provozu simulátor pro výcvik pilotů letadel L-410.

■ Kolik řídících letového provozu zaměstnáváte?
Máme jich zhruba 230. Cílové číslo jsme si nestanovili, ale každý rok bychom měli být schopni přijímat na klíčových stanovištích dvanáct nových řídících. To samozřejmě neznamená, že jejich celkový počet v ŘLP natolik vzroste, protože probíhá přirozená obměna. Zlepšovat chceme i výcvik nových řídících. Poněkud snížit nároky, aby se adepti na potřebnou úroveň dostávali postupně. Tím se zvýší i konečná kvalita jejich práce.
 

Teď jsme získali

skutečně významný kontrakt

na vyškolení leteckých dispečerů v Bosně.

Má hodnotu 7,5 miliónu eur

(v přepočtu 199 miliónů korun)

 

■ Nemrzí vás, že ŘLP musí většinu svého zisku odvádět do státní pokladny?
Není to většina. Do státního rozpočtu odvádíme ročně 120 až 130 miliónů korun jako oprávněnou dividendu státu, v jehož stoprocentním vlastnictví jsme. Takže nám zbývá dostatek peněz na investice.

■ Nyní kandidujete na post generálního ředitele evropské organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Co vás k přijetí této kandidatury vedlo?
Jde o kandidaturu za Českou republiku. Já se poměrně dlouho rozhodoval, jestli ji přijmu. V čele ŘLP jsem desátý rok a to, co zde dělám, mne baví. Nesporně by ale šlo o kariérní vzestup.

■ Kandidátů je pět. Jak tedy vidíte své šance?
Vzhledem ke svým zkušenostem i faktu, že už jsem v Eurocontrolu působil v letech 1999 až 2007 jako ředitel organizační jednotky zodpovědné za rozvoj letových navigačních služeb, šanci, že uspěju, jistě mám. O tom, kdo bude Eurocontrolu šéfovat, však rozhodují členské státy této organizace a zatím v jejím čele nikdo z menší země nestál.

■ Eurocontrol má významnou roli v naplňování projektu jednotného evropského nebe, který má zvýšit nejen kapacitu, ale i bezpečnost letectví. Jak tento projekt pokročil?
V současné době je na rozcestí. V Evropě sice vznikly funkční bloky řízení letového provozu, ty by ale měly na základě dosavadních zkušeností doznat určitých změn. Potřebné proto je dosáhnout konsensu mezi poněkud rozdílnými názory Evropské komise a Eurocontrolu na další vývoj projektu. Jinak v jeho realizaci k pokroku nedojde.
 

Zdroj: Právo

 

 

֎        ֎        ֎

 

NEJEN RADNICE SUCHDOLA USILUJE U SOUDU O ZHACENÍ PLÁNŮ NA ROZŠÍŘENÍ LETIŠTĚ

 

S citovaným rozhovorem, kde generálí ředitel ŘLP Jan Klas mj. říká: „…Navíc i z hlediska hlukové zátěže jsou dvě dráhy příznivější než nynější jedna. Výstavbou té paralelní možná dojde ke změnám v oblasti hlukového zatížení, ale stovkám tisícům obyvatelům hlavního města se významně uleví.,“ souvisí žaloba směřující proti jejich výstavbě. U Městského soudu v Praze zastupoval v únoru 2016 stranu žalující náš starosta ing. Petr Hejl.

Tehdy senát soudu zamítl žalobu MČ Praha-Suchdol, Praha-Dolní Chabry, Praha-Ďáblice, Praha-Lysolaje i Praha-Nebušice, dále Geologického ústavu, Ústavu experimentální botaniky i Ústavu chemických procesů AV ČR a dvou fyzických osob, Evy Konečné z Prahy-Lysolají a ing. Václav Vika ze Suchdola, na nezákonnost přijetí opatření veřejné povahy v případě aktualizace Zásad územního rozvoje (AZÚR) zastupitelstvem Hlavního města Prahy v roce 2014 ohledně plánované výstavby další dráhy Letiště Václava Havla Praha.

Žalující strany nenapadají návrh sám, ale zvolily strategii, podobou jako v případě Pražského okruhu, napadnout „zákonnost“ přijetí aktualizace Zásad územního rozvoje.

 

SN o tom informovaly 12. 2. 2106:

http://www.suchdolskenoviny.cz/wps/wp-admin/post.php?post=1180&action=edit

 

Předsedkyně senátu tehdy v rozsudku říkala:

„Konkrétně bych chtěla uvést k tomu, co zaznělo při dnešním i minulém ústním jednání,“ uvedla předsedkyně senátu: „Soud vnímá to, že značná část veřejnosti, představitelů městských částí, nesouhlasí se záměrem rozšíření letiště. Snažili se proti tomu nějak brojit. Je důležité si ale současně uvědomit, že vždycky jsou nějaké zájmy celku, které bývají místy v nějakém daném rozsahu protichůdné se zájmy jednotlivců. ZÚR jenom podrobně konkretizují záměr politiky územního rozvoje, který spočívá v rozšíření území letiště. Zásady vymezovaly a hledaly varianty takového rozšíření.

Soud nepřezkoumává proces, který vznik zásad provázel, a není nadán, oprávněn k tomu, aby řekl: Tato varianta je správně, tato je špatně. Rozšíření se vůbec nemá dělat. V tom žádnou ochranu soud žalovatelům dát nemůže. Co může, je přezkoumat zákonnost procesů. K žádným podstatným vadám ale nedošlo.

 

Celé znění rozsudku uvedly SN:

http://www.suchdolskenoviny.cz/wps/wp-admin/post.php?post=1660&action=edit

 

Jeden ze žalujících, zástupce starosty Suchdola Václav Vik o tom informoval v Suchdolských listech (SL):

http://www.praha-suchdol.cz/files/suchdolske_listy_1602.pdf

 

Pro ilustraci uvedl Návrh ochranného hlukového pásma (tzv. izofony) dle vyhodnocení Koncepce letecké dopravy pro období 2015-2020 i stávající ochranné pásmo, týkající se Suchdola. Jak SN tehdy upozornili odborníci znalí problematiky, jde o zastaralý návrh velikosti izofony. Právě i po jednání s MČ Praha-Suchdol byla izofona zmenšena.

Takže jsme svědky klasického postupu kritiků hlavního města Prahy i Letiště Praha: strašit veřejnost informacemi, které vzbuzují strach – bez ohledu na probíhající jednání.

Navíc se menší oblast izofony negativně obrací proti těm, kdo v její oblasti nebudou. Ztratí tak možnost na zákonné finanční kompenzace.

 

Praha i Letiště Praha však nemají partnera k jednání. Starosta ing. Petr Hejl v 3. čísle SL v odpovědi, neodpovědi na interpelaci zastupitelů týkající se této otázky, zopakoval dopis radnice z roku 2008 určený vedení Letiště: mj. s požadavkem přispívat MČ ročně částkou 50 miliónů Kč… Jak SN zjistilo, vedení letiště na něj opravdu odpovědělo po roce a půl, protože ho považovalo až za korupční nabídku…

 

Dodejme jen, že MČ Praha- Suchdol je členem zájmového sdružení právnických osob dotčených provozem Letiště Praha – Ruzyně (Prague Airport Region) zasazujících se po dohodě s Letištěm Praha o spolupráci. A spolurozhodujících o finanční a jiné kompenzaci, jak je v Evropě obvyklé. Nakolik je skutečným partnerem, nechť posoudí čtenáři sami.

 

Redakce SN

Komentářů ( 4 )

  1. / OdpovědětIng. Petr Hasnedl
    Je skvělé bojkotovat rozšiřování letiště, ale nikomu není stydno si od nich brát peníze na rozvoj obce. Krásný příklad pokrytectví!!! Já vám nic nedovolím, ale peníze mi klidně posílejte, těch já se neštítím.....Já nevím, jestli je to deformace, či jen omezenost?? Mě by zajímaly odpovědi na tyto otázky. Mě je z tohoto postupu opravdu na zvracení!!!!
    • / OdpovědětF.Pytlík
      Létají letadla nad Suchdolem nebo nelétají? Létají, někdy i 2minutových intervalech. Takže peníze pro Suchdol jsou naprosto adekvátní! S pozdravem.
  2. / OdpovědětJméno / přezdívka (povinné)
    Milý Broučku Pytlíčku, když se Ti nelíbí na Suchdole kvůli letadlům, tak se odstěhuj někam jinam, třeba do Ruzyně, tam je místa dost. Například v nápravném zařízeni. Máš svobodu bydlení. Nebo snad pracuješ v Praze? Tak to máš fakt tedy smůlu. Asi to musíš snést, když už máš tu výhodu využívat infrastrukru hlavniho města s letištěm. S pozdravem též.
  3. / OdpovědětFrantišek Cinger
    Vážený pane Pytlíku. Přemýšlel jsem o Vašem příspěvku: Lítají, tak ať platí!, když cvakl anonymní komentář, abyste se, v případě, že Vám letecký provoz vadí, odstěhoval jinam. Připomnělo mi to výrok státního úředníka, aby se lidé, kteří chtějí levnější telefonní tarify, odstěhovali do Polska, kde tomu tak je. A stálo to místo jeho nadřízeného... Návrh na stěhování je dětsky arogantní, nicméně jsem se zamyslel i nad souvislostmi Vašeho názoru. Ve vztahu vedení suchdolské obce k letišti nejde ani tak o velikost peněz – dotací, jako spíš o absenci partnerské spolupráce. Lítáte, tak plaťte! Víc z nás nedostanete. A rozvoj letiště vám zatrhneme u soudu, ale přesto plaťte – trpíme! Už delší čas si kladu otázku, kam se vytratil základní étos listopadových dní, pravda, z doby už před více než čtvrtstoletím. Nebyla to myšlenka majetkových natož církevních restitucí, ale jednoduchý požadavek: aby stát řídili odborníci, a ne nositelé legitimace té správné politické strany. Po majetkových přesunech přesahujících dosavadní dějinné zkušenosti, včetně pobělohorské doby, se praxe establishmentu vrátila zpět: rozhodují nositelé či spřízněnci té „správné“ politické strany. Bohužel to podle toho tak vypadá. V rádoby demokratickém hávu se k moci může dostat nejen politická strana, ale dokonce jen společenství lidí spojených podobnými osobními a ekonomickými zájmy. A rozhodovat v radě i zastupitelstvu obce způsobem, že si opozice ani neškrtne. Komunikace i tady nulová. Na interpelace opozičních zastupitelů starosta odpovídá způsobem herce Miroslava Donutila: Ptejte se mě, na co chcete, já vám odpovím, co já chci! Takže se ve věci spolupráce s letištěm dozvíme opět podobně dětsky naivní a zároveň arogantní stanovisko téhož starosty z roku 2008: Zaplaťte nám 50 miliónů ročně, to je podmínka naší vstřícnosti! Až dodnes mu zřejmě nedošlo, že takové vydírání mohlo považovat vedení letiště za korupční nabídku, minimálně. Nicméně i v roce 2016 tak odpověděl na interpelaci opozice, týkající se otázky, k níž se vyslovujete: Lítáte nad námi, tak plaťte! Kde je étos roku 1937, kdy se letiště otevřelo, aby se republika rozvíjela? Po osmdesáti letech se ve vědomí polistopadových sobců změnila na prostý požadavek: Přes moje pole, obec nebude létat, stavět se nic, s čím nevyslovím souhlas. A buďte si jisti, že ho nevyslovím. Že bych jednal o konkrétních podmínkách spolupráce? Ani náhodou. Žádný argument nevyslyšíme: Jen nám plaťte, když si naši předkové vymysleli, že nové letiště bude za Prahou v Ruzyni. Mimo jiné s perspektivou, že se bude samozřejmě rozšiřovat. Jenomže já „svoje pole“, střechy, vzduch nedám! S fanatismem blízkým náboženským pomatenců mě žádný argument nepřesvědčí. Horší je, že nelze očekávat, že by se „narodila“ generace politiků, kteří by byli méně sobečtí, než ti dnešní. Nakonec až zas tak „staří“ přece nejsou. Jestliže však jejich totalitním praktikám voliči neřeknou místo svého SOS Stop!, zvítězí nadále i Vámi citovaná zásada: Lítáte? Tak plaťte! Víc vám neřeknu. S pozdravem i omluvou za delší text František Cinger

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna