Přečetli jsme: Přemnožená čtyřnohá i opeřená havěť sužuje Pražany

Ne každé zvíře vidí člověk rád. Ať proto, že je nebezpečné, kvůli fobii, anebo prostě proto, že se jich na jednom místě vyskytuje moc a působí značnou neplechu. V metropoli to léta platí o potkanech, holubech, poslední dobou narušili klidný život obyvatelům Prahy 14 a okolí divočáci. Lítá bitva proti všemožné havěti nenese výsledky, jaké by si lidé přáli.
Město trápí i invaze štěnic, které si oblíbily zejména bohatší čtvrti. Lidé si je vozí jako nechtěný suvenýr z ciziny. Na založení nové populace stačí jeden jedinec. Kromě nepříjemných svědících štípanců ovlivňují i mentální zdraví. Podle odborníků můžou vyvolat únavu, nespavost, strach, stud, úzkost, noční můry, halucinace, deprese, vztek, trvalé podráždění.
Kňouři, po několika případech, kdy na dohled od paneláků napadli psy, o sobě momentálně nedávají vědět.

„Žádné nové případy konfliktu s černou zvěří nemáme hlášené,“ ujistila mluvčí Prahy 14 Veronika Berná. „O víkendu jsem byla na procházce na Čihadlech, u potoka jsem rozpoznala stopy kopýtek. Prase ale žádné,“ hlásila Právu Markéta Novotná z Vysočan. Myslivecký spolek Horní Počernice podle Berné pokračuje v průběžném odlovu, za minulý myslivecký rok, k 31. březnu, má na kontě 111 kusů černé zvěře. Od letošního 1. dubna zastřelili sedm zvířat.

NA JEDNOHO PRAŽANA PŘIPADÁ AŽ PĚT POTKANŮ

Kanalizační síť je domovem několika miliónů potkanů. Odhaduje se, že na jednoho Pražana připadá čtyři až pět hlodavců. Na letošek jim vodárny připravily 13,5 tisíce kilogramů nástrah.
„Pravidelnou deratizací kanalizace se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Bohužel mnoho se jich hemží i na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam lidi vyhazují odpadky. Rovněž čilý stavební ruch je vyhání z kanálů na povrch,“ konstatoval mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek. Mezi kritická místa patří např. okolí nákladového nádraží Žižkov, stanice metra Nádraží Holešovice a Vltavská, nákupního centra Ládví či břehy Rokytky v Libni, sídliště Prosek.
Pražská populace holubů podle Státního zemědělského ústavu spotřebuje denně pět tun potravy a vyprodukuje okolo 500 tun trusu. Údaje z minulých let říkají, že jich v metropoli poletuje 140 tisíc. Působí značné škody na domech, v hospodářství i na lidském zdraví. Mají spoustu roztočů a mohou zhoršovat obtíže alergiků i lidí, kteří trpí záněty očí a nosohltanu. V krajním případě mohou dokonce na člověka přenést salmonelu. Jenže snahy tlumit jejich počty často narážejí na odpor veřejnosti, která v opeřencích spatřuje tradiční oživení městského prostředí. Přestože hygienici považují krmení ptáků za naprosto nevhodné, lidé jim hojně sypou.

 

 

HROZBA HOLUBŮ I NUTRIÍ

„Mě by šlak trefil, když vidím, jak lidi holubům sypou drobky,“ zlobí se dvacetiletá Jana. Před lety bydlela na Petřinách, kde se podle ní slétávají přímo obří hejna. „Lidé měli v oknech sítě, ptáci stejně všechno zadělali,“ líčila Právu svoje zážitky.
Ekologům vstávají vlasy hrůzou z krmení nutrií.

„Když je jich hodně a ony si zakládají hejna o velkém počtu, dokážou spást pobřežní vegetaci a rozhrabat břehy, což přispívá k erozi,“ upozornil David Zítek z Českého svazu ochránců přírody. Nutrie s velkými žlutými zuby jeden čas pobývaly na Rokytce, která protíná rušné Elsnicovo náměstí v Libni, objevily se v Modřanech, statní jedinci jsou vidět na břehu v Podolí.

 

Zdroj: Právo, ilustrační foto: novinky.cz

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna