Do průmyslového areálu ve Vratislavicích nad Nisou dorazil 22. června stíhací letoun MiG-21. Do svého vlastnictví ho získal letecký nadšenec Petr Bílý, který chce ze stroje vyrobit bojový letecký simulátor.

Petr Bílý a spol. po DC-9 využijí i MIG 21

Do průmyslového areálu v Liberci-Vratislavicích kamion dopravil stíhací letoun MiG-21MF. V průběhu dalších dvou let budou letečtí nadšenci předělávat mig na funkční bojový letecký simulátor. (Jak už Suchdolské noviny informovaly, na simulátoru kokpitu DC-9 chtějí rekonstruovat leteckou katastrofu na Suchdole z října 1975.)
Simulátor by měl být podle Petra Bílého unikátní.

„Chceme udělat kompletní kopulovitou projekci, aby pilot viděl nejen před sebe, vedle sebe, za sebe, ale i nad sebe,“ uvedl.

 

Ovládání stíhačky, která na délku měří 15 metrů a na výšku přes čtyři metry, chce Bílý co nejvíce přiblížit reálu.

 

„Pokud budeme schopni při virtuálním letu hýbat například výškovkou nebo směrovkou, tak to bude určitě něco, co jinde lidé nezažijí. Pokusíme se o to a uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Petr Bílý, který se stal majitel stíhačky vyrobené v roce 1974.

Ve virtuálním letu bude podle něj možné bojovat s jinými letadly, ke skutečnému boji už nelze vysloužilé letadlo použít.

 

„Letadlo bylo úmyslně poškozeno, aby nebylo vojenským materiálem. Je bez motoru, zbraňové systémy jsou rozebrané,“ uvedl Bílý.

Přestavbu letadla na simulátor bude mít na starost Jindřich Machalínek.

 

„Zatím nevím nic, včera večer jsem dostal první várku dokumentů. Asi se budu muset naučit i azbuku,“ řekl. Za výhodu považuje, že v letadla kromě motoru zůstaly všechny ostatní přístroje. „Tím, že tam je kompletní avionika včetně všech krabiček, jež jsou za přístroji, tak se budeme snažit jít tou nejrealističtější cestou,“ dodal.
 

DC-9 INSPIROVAL ZÍSKÁNÍ MIG 21
V průmyslovém areálu Intex ve Vratislavicích je od letošního roku už jeden funkční letecký simulátor, vznikl z kabiny vyřazeného dopravního letadla DC-9. Právě jeho vytvoření bylo motivem k zakoupení migu.

 

„Rozhodli jsme se v tom pokračovat, abychom zhodnotili získané zkušenosti,“ uvedl Bílý. MiG-21 si vybral, protože to byla nejznámější stíhačka, která v republice v minulosti létala. Sháněl ji asi rok. „Chtěl jsem plně vybavený kus, toto je zřejmě jeden ze dvou posledních, které jsou u nás“ uvedl Bílý. Cenu uvést nemůže, podmínky smlouvy mu to neumožňují, řádově šlo ale o stovky tisíc korun.

Kamion s šestitunovým nákladem vyrazil z Přelouče, do Liberec dorazil za dvě a půl hodiny. Cesta se podle řidiče Stanislavy Kostky byla bezproblémová.

 

 

„Jelo se mi příjemně, cesty byly prázdné,“ dodal. Stíhačka s označením 9414 s klasickou zelenohnědou kamufláží bude v hale, která sousedí se simulátorem DC-9. Kvůli malému prostoru ale bude mít křídlo jen na pravé straně.

Migy byly součástí československé armády od roku 1962, stíhací letectvo získalo kolem 470 těchto bojových letounů, které dosahovaly i dvojnásobné rychlosti zvuku. Česká armáda je vyřadila ze své výzbroje v roce 2005.

 

Zdroj: text i foto Týden.cz

 

Podrobnosti:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/2160363-ze-stihacky-mig-21-bude-simulator

http://genusplus.cz/zblizka/regionalni-um/do-vratislavic-priletel-mig-21-mozna-si-na-nem-jednou-zaletate-i-vy
http://liberec.idnes.cz/mig-21-vratislavice-simulator-bily-drk-/liberec-zpravy.aspx?c=A170622_152843_liberec-zpravy_jj

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna