Ilustrační snímek

Přečetli jsme: Zákon vymazal z obecních novin volební konkurenci

Noviny vydávané obcemi, městy či kraji jsou obvykle plné článků o tom, co tamní politická reprezentace dělá či plánuje. Politik, který v regionu žádnou funkci nemá, ale ve volbách kandiduje, se do tamního tisku tak snadno neprobojuje, ani když za to chce zaplatit v inzerci. Změnu zavedl nový volební zákon, podle kterého se letos vede kampaň do Sněmovny poprvé.
Zákon doslova říká: „K volební kampani nelze využívat komunikační média kraje

 

nebo obce nebo právnické osoby, která je ovládaná krajem nebo obcí.“ Ustanovení se týká nejen voleb parlamentních, ale i krajských, prezidentských či evropských.

 
Zákon brání politické reklamě, nikoliv však článkům, ve kterých vystupují politici, ačkoliv třeba kandidují i ve volbách do Sněmovny. Jak to v praxi bývá, největší prostor dostávají v regionu již zvolení politici, a to z logiky věci, neboť jejich konání ovlivňuje dění v daném místě. Starostů a obecních radních sedí ve Sněmovně i Senátu úhrnem desítky. Mnozí z nich kandidují znovu, a jsou tedy ve výhodě.

 
Nesoulad se nelíbí poslanci za TOP 09 Martinu Plíškovi. „Nerozumím tomu, proč strany a jejich kandidáti do Sněmovny nemohou uveřejnit placenou inzerci v radničních novinách. Povede to jenom k tomu, že v nich budou zvýhodněni radní a zastupitelé kandidující ve volbách. To rozhodně nejsou rovné podmínky pro kandidáty,“ řekl Právu.

 

Situaci kritizuje i předseda pirátů Ivan Bartoš, jehož strana se chce letos poprvé probojovat do Sněmovny.
Domnívá se, že zvýhodňování zvolených politiků panuje ve všech médiích, a nesouhlasí s tím, že si prostor ti nezvolení nemohou ani zaplatit.

Otevírání tunelů, krajské dny, cesty po krajích českých a moravských… Vládní a parlamentní strany i komunální zastupitelé mají prostě z výkonu své funkce cestu do médií otevřenou, protože ta informují o jejich činnosti a nepřestanou půl roku před volbami tvořit zpravodajství,“ podotkl.

 
TEJC: NOVINY NESMÍ BÝT V RUKOU POLITIKŮ
Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) za zákonem stojí.

 
„Radniční zpravodaje by měly informovat o tom, co se děje v obci. Neměly by být nástrojem prezentace politiků za peníze daňových poplatníků. Je správné omezit volební kampaně a jejich prezentaci v materiálech, které platí občané v daném městě,“ řekl Právu.
„Často se stává, že někteří ne zrovna pracovití představitelé obce se objevují v tisku jen proto, aby zvýšili popularitu bez ohledu na výsledky. O to víc platí, že by neměly být zpravodaje nástrojem v rukou politiků,“ dodal.

 
Poslanec a člen ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) se domnívá, že každá regulace přináší své zápory. „Ten zákon nebyl naším cílem, to si psala vládní koalice. Od začátku jsem to považoval za sporné. Spousta ustanovení je diskriminační. Omezení peněz je diskriminační. Ale pohybujeme se v prostoru, který jsme chtěli nějak zregulovat,“ řekl Právu.

 
Náměstek pro legislativu ministra vnitra Petr Mlsna s kritikou nesouhlasí.
Norma se podle jeho názoru snaží naopak co nejvíce zaručit rovný přístup všem kandidátům.
„Ústava říká, že máme svobodnou soutěž politických stran. Ve volebním procesu by tak měli mít všichni rovný přístup i zacházení. Nelze připustit, aby ti, kteří jsou zvoleni v zastupitelstvu a vydávají periodikum, si v něm dělali reklamu, a ti, co v zastupitelstvu nejsou, exkluzivní přístup k periodiku neměli,“ řekl Právu.

 
Věcné články, ve kterých někteří politici prostor dostanou a jiní ne, podle jeho názoru za kampaň považovat nelze, pokud v nich politici nebudou hlásat, co chtějí po volbách vykonat.
„Noviny se nesmí využívat ve volební kampani. Nesmí se stát, že se v nich bude psát, volte naši stranu, protože náš starosta je nejlepší,“ dodal Mlsna.

 

Zdroj: Právo

 

Více: http://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6649690

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna