www.kudyznudy.cz

V unikátním cirkusovém představení vystoupí na Letné afričtí sirotci i bezdomovci

Unikátní projekt, v němž se pod jedním šapitó sejdou akrobaté, tanečníci, herci a muzikanti ze Rwandy, České republiky a Kanady, představí na Letní Letné špičkový český soubor Cirk La Putyka. Premiéra představení Hit, Tell the difference se uskuteční 17. srpna a zahájí tak Festival české novocirkusové tvorby na Letní Letné. 

 

Hit je projekt o kulturních nárazech, o nárazech jednotlivých poetik Cirku La Putyka a Future Vision Acrobat. Vznikal v Praze i přímo ve Rwandě, kde principál Rostislav Novák mladší i s částí souboru zkoušel spolu s rwandskými artisty a umělci.

 

„Byl to pro mne jeden z nejsilnějších životních zážitků. Potkal jsem lidi, jejichž osudy jsou neuvěřitelně zajímavé, silné, radostné i bolestivé. Potkal jsem děti i dospělé, kteří mají talent od Boha. Byl jsem okouzlen krásou rwandské přírody, byl jsem fascinován tím, jak vysoko dokáží akrobaté ze Rwandy skákat. Tím, jak jsou spontánní,“ vzpomíná Novák.

 

„Do Prahy přijede deset umělců ze Rwandy, někteří z nich jsou děti, někteří sirotci, někteří bez domova, někteří muzikanti, někteří flyeři, někteří akrobaté. Ti se společně potkají s členy Cirku La Putyka a jejich hosty,“ dodává.

 

Na jevišti uvidíme i nejlepšího českého skokana na trampolíně Naima Ashaba.  Hudbu pro projekt HIT skládá Jan Křížek, frontman skupiny Walk Choc Ice a člen Blue Effect, společně s kmenovým zpěvákem Cirku La Putyka Andrejem Rádym. Scénografem je Antonín Šilar. HIT bude k vidění pouze na Letní Letné.

 

K projektu vzniká také dokumentární film, který půjde do kino distribuce v roce 2018. Ukázky z filmu budou k vidění již na letošním ročníku festivalu Letní Letná, kde zároveň bude natáčen i další materiál do dokumentu.

 

HIT Cirku La Putyka není zdaleka jedinou premiérou v rámci Festivalu české novocirkusové tvorby na Letní Letné. Zbrusu nové představení Kolaps uvede populární novocirkusový soubor Losers Cirque Company.

 

S pražskou premiérou představení Hrdinky míří na Letnou také vzdušné akrobatky z Cirkusu TeTy. Dámy opět předvedou neobvyklé formy visuté akrobacie společně s prvky fyzického divadla, to vše v režii Radima Vizváryho. Vážné téma pojaté s nadsázkou a vtipem si pro své představené Hello, Polly! zvolilo české Duo Hand to Violin a premiérově ho uvedou právě na Letné.

 

  1. ročník festivalu Letní Letná proběhne od 17. srpna do 3. září v Letenských sadech. Více informací na www.letniletna.cz. Vstupenky jsou v prodeji na webových stránkách Letní Letné.

 

Zdroj: Pražský patriot

 

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna