Ropid integruje dopravu Praha – Kladensko do 26. srpna 2017

K termínu 26. 8. 2017 se připravuje významné rozšíření systému Pražské integrované dopravy do oblasti Kladenska. Na jednu jízdenku bude možné cestovat nejen pražskou MHD a vlakem, ale také všemi autobusovými linkami mezi Prahou a Kladnem, Kladnem a Slaným, celou MHD v Kladně i dalšími doplňkovými regionálními spoji. Linky mezi Prahou a Slaným, jakožto i další linky v této oblasti, budou integrovány v dalších etapách v průběhu roku 2018.

 

Díky Tarifu Pražské integrované dopravy lidé výrazně ušetří zejména při pravidelném dojíždění mezi Kladnem a Prahou. Navíc ušetří za pražský úsek, pokud již vlastní předplatní jízdenku pro Prahu. S jízdenkami PID bude také možné přestupovat na kladenskou MHD bez dalšího doplácení. Při cestách mezi Prahou a Kladnem bude platit jízdenka PID ve všech autobusových linkách i na železnici. Už nebude záležet, s jakým dopravcem jedete.

 

 

Podrobné informace jsou postupně zveřejňovány a aktualizovány na webové stránce https://pid.cz/integrace-kladenska/.

 

 

PRAHA – KLADNO

V systému PID budou nově zahrnuty veškeré autobusové linky mezi Prahou a Kladnem. Na páteřní polorychlíkovou linku 300 mezi Nádražím Veleslavín a Kladnem přes Buštěhrad budou nově nasazeny kapacitní kloubové autobusy.

 

Nejrychlejší spojení mezi Prahou a Kladnem zajistí rychlíkové liny 330 a 399, které budou také ukončeny na Nádraží Veleslavín. A z Veleslavína pojede i zastávková linka 322, která jako náhrada stávající linky A22 obslouží všechny obce na trase mezi Prahou a Kladnem (Kněževes, Středokluky, Makotřasy, Lidice, Buštěhrad a Hřebeč) včetně zajíždění na ruzyňské letiště.

 

Ze Zličína pojede do Kladna linka 324 nahrazující stávající linku A24. Doplňkové alternativní spojení do Prahy zajistí prodloužená linka 350, která pojede přes Okoř a Roztoky na Vítězné náměstí. Přímé spojení se Zličínem nabídne také linka 626 vedená přes Hřebeč nebo Přítočno do Jenče, kde bude přímo propojena s linkou 306 na Zličín.

 

V Kladně budou linky 300, 324 a 399 vedeny až do Rozdělova, linka 330 pojede do Švermova a vybranými spoji dokonce až do Smečna, linka 322 bude ukončena na autobusovém nádraží. Linky 324 a 399 pojedou zadem přes kročehlavské sídliště, linka 330 zas obslouží oblast starých Kročehlav.

 

Přes Sítnou pojede většina pražských linek (300, 322, 324 a 399). Prodloužená linka 350 bude ukončena hned na okraji kročehlavského sídliště u obchodního centra OAZA, linka 626 z Jenče propojená s linkou 306 ze Zličína pojede přes centrum na autobusové nádraží.

 

 

MHD KLADNO

Jízdenky PID budou nově platit také na všech linkách kladenské MHD. Současně s integrací budou tyto linky přečíslovány, pro snadnou zapamatovatelnost jim až na výjimky zůstane stejná koncová číslice.

 

Například linka 1 bude nově označena jako 601 atd. Většina tras stávajících linek MHD se však nemění. Stávající linka 7 (nově 607) bude doplněna o spoje do Třebichovic a o víkendu už nepojede na Havlíčkovo náměstí (tyto spoje nahradí linka 602). Linka 17 (nově 617) bude doplněna o spoje linek A36 a A47 do Slaného a Mělníka.

 

 

KLADNO – SLANÝ

Páteřní spojnicí mezi Kladnem a Slaným zůstává původní linka MHD Kladno č. 9, nově pod číslem 609, která vede přes Vinařice a Třebichovice a v Kladně jede až do Kročehlav. Další základní linkou mezi Kladnem a Slaným bude 612, nahrazující dnešní linku A12 vedenou přes Pchery a Knovíz. Tu doplní ještě linka 622 zajíždějící také do Zvoleněvsi a Žižic. Obě linky pojedou v Kladně z náměstí Svobody.

 

Přes Smečno pojede do Slaného linka 608 začínající na autobusovém nádraží a vedená přes Rozdělov. Tu do Smečna doplní také linky 330 a 607 přes Libušín. Doplňkové spojení mezi Kladnem a Slaným nabídne linka 617 vyjíždějící od kladenského vlakového nádraží přes Vinařice, Libušín a Smečno s pokračováním do Velvar a Mělníka.

 

OSTATNÍ REGIONÁLNÍ LINKY

Spolu s integrací Kladenska bude do systému PID zapojeno také několik dalších regionálních linek. Stávající linka 306 ze Zličína do Jenče bude nově propojena s linkou 626 (bez nutnosti přestupu), která nahradí dnešní linku A26 vedenou přes Dobrovíz a Hřebeč nebo Přítočno do Kladna a v úseku mezi Jenčí a Hostouní nahradí také dnešní spoje linky 306.

 

Dnešní linka 319 bude prodloužena o školní spoje linky A28 do Unhoště. Linka 323 v trase Praha, Nádraží Veleslavín – Koleč (náhrada za linku A23) doplní linku 322 v Kněževsi a Středoklukách pro spojení s metropolí. Spojení mezi Okoří a Kladnem zajistí jednak prodloužená linka 350, vedená k obchodnímu centru OAZA, a také linka 624 nahrazující dnešní linku A52. Linka 620 nahradí dnešní linku A50 mezi Kladnem a Kralupy nad Vltavou.

 

Nová linka 621 mezi Kladnem a Velvary nahradí dnešní linky A48, 220060 a 220084. V Zákolanech doplní linku 323 ve směru na Prahu také nově trasovaná linka 456 ze Slaného přes Zákolany a Holubice do Libčic nad Vltavou, kde bude možné přestoupit na vlak do Prahy. Noční linka 954 bude prodloužena z Okoře do Velkých Číčovic.

 

 

CESTOVÁNÍ MEZI PRAHOU A KLADNEM

Město Kladno bude zařazeno v tarifním pásmu 3. Pro cestu mezi Prahou a Kladnem tedy bude potřeba čtyřpásmová jízdenka za 32 Kč (bez přestupu na pražskou MHD, projetá pásma 3+2+1+B), pro cestu včetně pražské MHD bude potřeba sedmipásmová jízdenka za 54 Kč (projetá pásma 3+2+1+B+0+dvojpásmo P). Majitelům předplatní jízdenky pro Prahu postačí třípásmový lístek za 24 Kč (pásma 3+2+1).

 

Pravidelní cestující, kteří díky Tarifu PID ušetří nejvíce, budou pro cestu mezi Prahou a Kladnem potřebovat třípásmový doplňkový kupon pro pásma 3+2+1 (měsíční za 700 Kč nebo čtvrtletní za 1800 Kč) + kupon pro Prahu (nejvýhodnější za 3650 Kč na rok). Ti, kteří pouze dojíždějí autobusem z Kladna do Prahy a dále už nepřestupují na MHD, si budou moci zakoupit čtyřpásmový kupon pro pásma 3+2+1+0 (920 Kč na měsíc nebo 2400 Kč na čtvrtletí).

 

 

CESTOVÁNÍ PO KLADNĚ (MHD)

I když bude na všech linkách PID na území města Kladna uznáván také stávající tarif MHD, bude možné použít nově i jízdenky PID. Nejlevnější jízdenka PID pro jednotlivou jízdu bude v rámci Kladna za 18 Kč (přestupní na 30 minut) a nejlevnější předplatní kupon pro pravidelné cestování bude dvoupásmový (za 460 Kč na měsíc nebo 1200 Kč na čtvrtletí).

 

Cestující, kteří jezdí mezi Prahou a Kladnem, budou moci přestupovat na MHD Kladno bez dalšího doplácení, a to jak s jízdenkou PID pro jednotlivou jízdu (v minimální ceně 18 Kč a s odpovídající časovou platností), tak i s předplatním kuponem (minimálně dvoupásmovým).

 

Okolí Kladna se bude nacházet buď v pásmu 2, nebo 4. Pro cesty i do okolí Kladna do 30 minut od nástupu tak bude stačit jízdenka za 18 Kč s možností přestupů a samozřejmě také dvoupásmový předplatní kupon (buď pro pásmo 2+3 nebo 3+4). Stávající tarif MHD bude platit na všech linkách PID v rámci území města Kladna včetně všech dosavadních slev. Jedinou výjimkou je zlevněné jízdné za 1 Kč, které nebude platit na linkách číselné řady 300.

 

 

CESTOVÁNÍ MEZI KLADNEM A SLANÝM

Kladno bude zařazeno do tarifního pásma 3, okolí Kladna směrem na Slaný včetně města Slaný do pásma 4. V praxi to znamená, že cestujícím mezi Kladnem a Slaným postačí dvoupásmová jízdenka pro jednotlivou jízdu za 18 Kč, pokud nebude cesta trvat déle než 30 minut. Pokud ano (týká se části cest mezi Kladnem a Slaným i do některých vzdálenějších obcí), budou potřebovat jízdenku za 24 Kč, jejíž časová platnost je 60 minut.

 

Pravidelní cestující mezi Kladnem a Slaným budou potřebovat pouze dvoupásmový kupon (za 460 Kč na měsíc nebo 1200 Kč na čtvrtletí). Ti, kteří budou z okolních obcí mezi Kladnem a Slaným nebo ze Slaného pokračovat třeba do Prahy, si zakoupí jízdenku nebo předplatní kupon podle potřebného počtu tarifních pásem.

 

Například pro cestu z Libušína, Vinařic či Smečna do Prahy (vše v pásmu 4) postačí pětipásmová jízdenka za 40 Kč (pásma 4+3+2+1+B), pokud však mají předplatní kupon pro Prahu, zaplatí pouze 32 Kč (pásma 4+3+2+1). Lidé, kteří do Prahy cestují pravidelně, si pro tyto trasy pořídí čtyřpásmový kupon (920 Kč na měsíc nebo 2400 Kč na čtvrtletí) a také kupon pro Prahu (nejvýhodnější za 3650 Kč na rok).

 

Ing. Filip Drápal, dbor marketingu, vedoucí odboru, tiskový mluvčí Ropid

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna