ilustrační foto

Letiště Vodochody má opět platný posudek EIA, může žádat o další povolení

Letiště Vodochody nedaleko Prahy je opět blíže svému rozšíření. Získalo od ministerstva životního prostředí (MŽP) platný posudek vlivu na životní prostředí EIA. Nyní může žádat o územní rozhodnutí.

„Pokud by přípravy pokračovaly ideálně, mohlo by rozšíření být hotové za sedm let,“ řekl mluvčí investiční skupiny Penta Ivo Mravinac, která je investorem projektu.

Některé okolní obce s rozšířením letiště nesouhlasí a bojují proti němu. Obávají se například nadměrného hluku a dopadu na podzemní vody.

MŽP dnes vydalo ověřovací stanovisko, kterým potvrdilo původní pozitivní stanovisko EIA k záměru z roku 2013. „Ověřovací stanovisko je jedním z nezbytných podkladů pro oznamovatele, aby mohl zahájit povolovací řízení,“ řekla za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

Kladné stanovisko EIA investor získal už v roce 2013, kdy s ním souhlasilo také ministerstvo životního prostředí, vymínilo si ale přes 120 doplňujících podmínek. Zhruba o rok později po tlaku veřejnosti stejné ministerstvo kladné stanovisko zrušilo a spor skončil u soudu.

Městský soud poté předloni v prosinci vrátil investorovi kladné stanovisko. Obce proti tomu podaly kasační stížnost k Nejvyššímu soudu, která byla loni v květnu zamítnuta. Od loňského června ministerstvo životního prostředí provádělo přezkum celého kladného posudku.

Zdroj: idnes.cz

 

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna