Svět se zbláznil, musíme se smát. Vzpomínka na Pavla Kantorka (†75) 5. září v Písecké bráně

Přijďte dát sbohem. Jste fanoušci Kantorka? Přijďte na kreslíře 5. září 2017 od 15 hodin zavzpomínat do Písecké brány v Praze 6.

 

Smějete se rádi? A když se řekne Pavel Kantorek vycházely nejčastěji v časopisu Dikobraz? Zavzpomínejte (†75), vybaví se vám vtipy plné myší a koček, které a pobavte se uměním jednoho z nejoblíbenějších českých autorů kresleného humoru, který nečekaně zemřel 3. srpna. Pražská výstava pod širým nebem představuje jeho dílo na 40 velkoformátových tiscích.

 

„Po dohodě s jeho rodinou jsme se rozhodli pro nás k nelehkému kroku: v rámci avizované derniéry výstavy na Praze 6 uspořádat vzpomínkové odpoledne věnované tvorbě a životu Pavla Kantorka. Bude tam přítomna herečka Miriam Kantorková, která ráda zavzpomíná na své žití s Pavlem a jeho kamarády,“ zve kurátorka výstavy Barbora Horešovská.

Kde je výstava? Malešický park, nad Vodním světem. Celé dny až do 15. října 2017. Za kolik? Zdarma.

 

         

kreslenyvtip.cz

Miriam Kantorková vzpomíná na kreslíře Pavla Kantorka (†75): On tepal komunisty, jeho jmenovec proháněl Zátopka

 

Proslul kreslenými vtipy, ale profesí byl doktor přírodních věd. Pavel Kantorek se celý život potýkal s tím, že měl stejnojmenného bratrance, lékaře a maratonce Pavla Kantorka (87).

Rodiče obou Pavlů a herečky Miriam Kantorkové (82) měli zřejmě smysl pro humor.

 

„Strýc Rudolf pojmenoval stejně jako náš táta syna Pavel. A nejhorší bylo, že se lidem pletly i jejich profese. Bratranec byl kromě malování přírodovědec a můj bratr je sportovec a lékař. Oba doktoři,“ pomáhala herečka Blesku zorientovat se v rodině.

 

V dětství jezdila hodně na Moravu za babičkou a léto trávila právě s kreslířem Pavlem, který pocházel z Olomouce.

 

„Byli jsme si blízcí jako sourozenci.“ Hereččin bratranec si ve svých vtipech nebral v 60. letech servítky a strefoval se do vládní garnitury, a to laskavými obrázky zvířátek s „podtextem politickým“, jak sám říkával.

 

Když v roce 1968 přijela vojska, emigroval přes Vídeň do Kanady.

 

„Odešel jsem 21. srpna 1968. Brzo ráno přijeli, sedl jsem do auta a odpoledne už jsem byl ve Vídni. Říkal jsem si, že pokud nás tady bude někdo okupovat, tak já tady nemám co dělat,“ vzpomínal před lety v Radiožurnálu.

 

„Od roku 1990 jezdil do Prahy každý rok. Míval tu pravidelně výstavy. Bude mi moc chybět. Moc toho nenamluvil, ale když něco řekl, dokázal být neuvěřitelně vtipný,“ přiznává Miriam.

Malíř a přírodovědec kreslil zejména kočky a myši. „Myši reprezentovaly utlačovaný lid, který musel žít v totalitě. Kočka pak reprezentovala vládnoucí třídu,“ říkal s tím, že mu jeho čtenáři rozumí. Po emigraci působil v Torontu jako profesor na univerzitě. O propojení svých profesí říkal: „Vědec má mít smysl pro humor a humorista by měl znát logiku.“

 

Kvůli tubeře běhal maratony

MUDr. Pavel Kantorek, bratr Miriam, je lékař a maratonec, současník Emila Zátopka (†78). Třikrát vyhrál kdysi slavný Maraton míru v Košicích (1958, 1962, 1964), v roce 1961 prohrál jen s legendárním Etiopanem Abebem Bikilou (†41)! Byl na čtyřech olympiádách. K maratonu jej přivedla až zákeřná nemoc – tuberkulóza. Kvůli ní musel zvolnit. „Běhal jsem prostě do práce a zpět domů,“ říká skromně.

 

Zdroj: Blesk

Váš komentář ( 1 )

  1. / OdpovědětFousič
    V roce 1961 byl Dr Pavel Kantorek mým oddílovým vedoucím na LPT v Jankově.Vzpomínám jak při ranní rozcvičce všichni ostatní udělali kroužky kde se rozcvičovali ale náš oddíl v čele s vedoucím vyběhl z tábora a půl hodiny běžel okruh lesem.

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna